Двойна такса за сметище яде парите на общините за чистене

0
Общините трябва да извадят собствен ресурс от местните данъци, за да се дофинансира чистотата
Общините трябва да извадят собствен ресурс от местните данъци, за да се дофинансира чистотата

Общините трябва да извадят собствен ресурс от местните данъци, за да се дофинансира чистотата.

Ако таксата, която общините плащат за депониране в регионалните сметища, се вдигне двойно, това ще ги принуди да намалят парите за чистене, става ясно от срещата, която са провели екоминистър Нено Димов с изпълнителния директор на Сдружението на общините Силвия Георгиева преди два дни.

В момента отчисленията, които дължи всяка община за депониране на твърди битови отпадъци в регионалните депата са 57 лева на тон. През 2020 г. обаче те трябва да нараснат до 95 лв. на тон. Парите за депо сега заемат до 25-30% от такса смет, събирана от местните управи от гражданите. След вдигането на отчисленията за депониране, 50% от местния налог ще отиват за плащане на сметището. Така на кметствата ще им се наложи или да намалят парите за чистене, или да вдигнат такса смет за хората. Наредба 7, която регламентира това плащане, е приета през 2013 г. и неколкократно, по настояване на сдружението, размерът на въпросната такса е редуциран в поносими за местните бюджети граници, пише Монитор.

„Нашето предложение към министерството е да намалим този ръст. Целта на наредбата е да стимулират общините да намалят количеството на депонирания отпадък.

Предполага се, че колко повече растат отчисленията, толкова по-мотивирани ще бъдем ние да намаляваме отпадъка. Това е на теория. На практика обаче все още няма на 100% изградени системи, които да позволят да намалим количеството депониран отпадък“, коментира за „Монитор“ Силвия Георгиева. По думите й проблемът е в това, че в предходния програмен период на оперативната програма за околна среда до 2016 г. са изградени регионалните депа. В сегашния програмен период пак със средства от ОПОС се закупуват компостиращи и сепариращи инсталации, с които да се намалят отпадъците, които се возят на регионалните депа. Тези проекти все още са в начален стадий на изпълнение, в момента се избират изпълнители. Инсталации ще заработят едва през 2021 г.

„Колкото и усилия да полагаме, да инвестираме със собствени средства, става въпрос за много големи инвестиции, с които общинските бюджети не могат да се справят“, каза още Георгиева.

На повечето места общините имат концесионери, с които са сключени договори и те не могат да намалят тези плащания, ще трябва да извадят собствен ресурс от местните данъци, за да се дофинансира чистотата, дори само да се запази чистотата при извозване на контейнерите.

Принципно намаляването на депонирания в сметища отпадък е изискване на Еврокомисията. По евродиректива България трябва да намали двойно сметта в депата. Затова и позицията на екоминистерството е твърда. Засега екипът на министър Нено Димов е категоричен, че без консултации с ЕК не биха предприели стъпка за поетапно въвеждане на определения размер на таксата.

„Разговорите продължават, надяваме се да стигнем до компромис за намаляване на отчисленията и до по-плавен ръст през годините, за да имаме достатъчно време да се създадат регионалните система за управление на отпадъците“, коментира още изпълнителният директор на НСОРБ. В началото на седмицата НСОРБ е информирало с официално писмо всички кметове на общини, че към момента не се очаква промяна в позицията на МОСВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари