Две години затвор за шофиране без книжка по улиците на Русе

6
Рецидивистът на пътя трябва да плати 850 лв. глоба
Рецидивистът на пътя трябва да плати 850 лв. глоба Снимка: Dunavmost

Рецидивистът на пътя трябва да плати 850 лв. глоба 

Окръжен съд – Русе потвърди наказанията „лишаване от свобода“ за срок от две години при строг режим и „глоба“ в размер на 850 лв., наложени на Я. И. за това, че на три пъти управлявал лек автомобил без съответното свидетелство, след като вече е бил наказван за същото деяние по административен ред.

Подсъдимият е български гражданин, осъждан многократно, безработен, неправоспособен като водач на МПС. С Наказателно постановление от 10.09.2019 г. бил санкциониран за управление на МПС без съответното свидетелство. Въпреки това, на 20.11.2019 г.,  на 17.01.2020 г. и на 22.06.2020 г. управлявал различни автомобили по улиците на гр. Русе и бил спиран за проверки, при които се установявало, че е неправоспособен водач, след което му били съставяни актове. Тъй като при извършването на тези нарушения вече бил наказван по административен ред за управление на МПС без съответното свидетелство, срещу него било образувано наказателно производство. Пред районния съд в Русе Я. И. признал вината си, делото преминало по реда на съкратеното съдебно следствие и определеното му наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години било намалено на две години при първоначален строг режим. Зачетено било и предварителното му задържане, считано от 23.06.2020 г.

Подсъдимият е обжалвал тази присъда, твърдейки, че наложеното му наказание в максималния по закон размер е тежко. След пълен анализ на делото, Окръжен съд - Русе счете, че наказанието е правилно индивидуализирано и определено по вид и размер. Правилно е отчетена изключително високата степен на обществена опасност на личността на подсъдимия - осъждан многократно, включително и за престъпления по транспорта, налагани са му и множество наказания за нарушения на ЗДвП. Според въззивния съд, това го очертава като изключително недисциплинирана личност, човек, който упорито не спазва законите и отказва да съобразява поведението си с установените правила. Налаганите му до момента административни санкции и наказания за извършени престъпления не са изпълнили своята роля – да превъзпитат подсъдимия към спазване законите в страната и да го възпрат да върши престъпления.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава присъдата на районния съд, е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари