Двама депутати в битка за кметския стол в Русе

1
Развръзката в Русе е трудно предвидима
Развръзката в Русе е трудно предвидима

Двама популярни депутати се изправят един срещу друг в битката за кметския пост в Русе - Искрен Веселинов от ВМРО и Пенко Милков от БСП.

Авторитетът на ГЕРБ, който управлява дунавския град от 2011 г., ще защитава директорката на Професионалната гимназия по облекло Диана Иванова. Какъв е багажът, с който тръгват към изборите тримата претенденти? И тримата имат сериозен политически опит, но дали той ще бъде достатъчен за победа? И за тримата ще бъде трудно, макар и по различен начин, пише Епицентър.

Диана Иванова, кандидатката на ГЕРБ, ще трябва да въдвори ред в къщата на организацията, която въстана срещу наложения й от центъра председател. По волята на Изпълнителната комисия начело на структурата на управляващата партия в Русе е Росен Даскалов. Иванова е негов избор. Срещу техният „лагер“ обаче е огорченият кмет с два мандата Пламен Стоилов. Той отказа да се кандидатира отново, но не скри, че го прави, защото не чувства достатъчна политическа подкрепа от партията си. Стоилов не просто победи два пъти на избори за кмет, през 2015 г. той спечели от първи тур и бе един от 11-те „отличници“, с които се обгради премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на триумфалната пресконференция на ГЕРБ на 3 ноември 2015 г. Русе е знаков град, бакоровата столица на България и загубата точно в този град може да удари болезнено по авторитета на ГЕРБ в цялата страна. Освен това за разлика от Веселинов и Милков, Иванова няма опит на национално ниво. Вярно, в своята сфера тя е суперпрофи, от 21 година ръководи гимназията, отличена е с наградата „Директор на годината“ на Синдиката на българските учители, притежава грамота „Посланик на Русе“ за високи постижения и принос към подобряването на имиджа на Русе и утвърждаването му като модерен и културен европейски център. Но дали тези отличия са достатъчни, когато трябва да мобилизираш партийните структури за подкрепа, а дори не си партиен член?!

Няма да е лесно и на Искрен Веселинов, който най-вероятно ще се състезава за кметския пост в Русе от името на ВМРО. Официално решението трябва да бъде взето в четвъртък, но лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов даде да се разбере, че Веселинов ще е човекът, въпреки че организацията в Русе е издигнала още три кандидатури. Освен Веселинов, това са областният управител Галин Григоров, председателят на групата на ВМРО в общински съвет Иво Пазарджиев и Луиза Попова, която е с гражданска номинация. Кандидатът на ВМРО ще се сблъска и с неизбежното разпокъсване на патриотичния вот след разрива на национално ниво в групата на „Обединени патриоти“. „Атака“ напусна групата и не само Веселинов, но и всеки друг кандидат на ВМРО ще се сблъсква с шегички от рода на колко обеднени са „Обединените патриоти“. В понеделник пред БНТ Каракачанов заяви: „Аз съм предложил на г-н Борисов и на ръководството на ГЕРБ подкрепа за нашата кандидатура в Русе – изключително силна кандидатура, която два пъти отива на балотаж срещу досегашния кмет на ГЕРБ, като за сметка на това ние сме готови да ги подкрепим в 5-6 други областни центрове. Ние сме партньори и трябва да търсим това, което ни обединява.“ Г-н Каракачанов волно или неволно допусна малка грешка – Веселинов наистина два пъти е бил втори на вота в Русе, но само веднъж – през 2011 г. е отишъл на балотаж. И сега пред войводата стои трудна задача – да защитава амбициите на партията си да бъде сред основните политически играчи редом до ГЕРБ и БСП на национално ниво. Трудността пред Искрен Веселинов е, че когато два пъти пробваш едно и също нещо в политиката, гражданите те броят „минал от ред“. С други думи – поомръзнал си им. В това отношение на Пенчо Милков, кандидатът на БСП, му е най-лесно. Той е най-млад от тримата, но все не е „зелен“, 40-десетият му рожден ден е минал. Има сериозен опит от парламентарните дебати. Но и тежката задача да възстанови авторитета на социалистическата партия. От управляваща сила в Русе, БСП постепенно стигна до там кандидатът й за кмет два пъти поред да остане трети, а броят на общинските й съветници постоянно да намалява. В момента социалистите в русенската община са шест, колкото са и представителите на ВМРО и на Реформаторския блок.

В полза на Милков обаче говори фактът, че всички леви формации в дунавския град са обединени и го подкрепят. Коалицията им сполучливо е наречена „Обичаме Русе“ и със самото си название парира въпросите какво ги свързва и защо са заедно. В подкрепа на депутата в Русе но червената конференция дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова, като с това показа колко важна е за социалистите битката за Русе.

Всичко това прави развръзката в Русе трудно предвидима.

За кандидата на ГЕРБ - защото Иванова не може да не защити постигнатото през последните два мандата. Но докато го прави, ще я питат защо партията "смени конете в средата на реката".

За кандидата на БСП - защото Милков ще атакува върха от доста ниска позиция, като се има предвид трите места на партията на последните два избора.

А за Веселинов - защото трябва да покаже, че независимо че кандидатства за трети път за доверието на русенци, не е "изморен".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари