Дупка, наречена улица

0

И на децата е ясно как се появяват уличните дупки, но ако те си имаха майка, то със сигурност това щеше да е кратер на дупнишката улица „Георги Икономов“, която и до сега е по-известна със старото си име „Бригадирска“, пише DenNews.bg.

Улицата е сред водачите в класацията за най-разбити участъци от градската мрежа. И то от години. Поне 30 г. И докато в къщите там са се раждали и умирали хора, женили са се и са се развеждали, започвали са и са завършвали училище и университет, започвали са работа и са се пенсионирали…, то пейзажът под прозорците им неизменно е съчетание от суровия облик на Луната и екстремно преживяване в Гранд Каньон.

Извинете, малко излъгах. Има промяна - дупките увеличават диаметрите си с всеки изминал ден, а най-вече при снеготопенето и проливен дъжд, какъвто вчера обля Дупница в следобедните часове.

Частични ремонти чрез полагане на асфалтови кръпки и запълване на кратерите с чакъл са превърнали улицата в нещо, наподобяващо пачуърк одеяло. Павета, асфалт, пясък, чакъл, побити за сигнализация клони, автомобилни гуми, дървени греди – всичко това създава нещото, което трябва да играе ролята на настилка и да се нарича улица. И там, като диамант в корона, се е наместила дупка, способна да глътне цял автомобил. Възрастен дупничанин дори демонстрира пред екипа ни, че е напълно възможно кратерът да се превърне в семеен басейн, а с няколко греди и керемиди - в съвсем прилична къщурка за двама.

Всъщност с годините дупничани са се научили да избягват „проклетото върло“ до Еврейските гробища. Инстинктът за самосъхранение ги държи далеч от улицата, но живеещите в района, таксиметровите шофьори, а понякога и незапознати със „забележителностите“ в пътната карта на Дупница гости, няма как да избегнат низа кратери.

От мъдростта на годините и опита събеседникът ни предложи улицата да бъде записана като туристическа дестинация, та света да види къде живее и се развива майката на всички дупки. Другото предложение е на улицата да се снимат холуивудски екшъни и приключенски ленти – какъв хубав отпечатък от мама динозавър и малките й или кратер след взрив на противопехотна мина ще излезе от дупките и то без цент за спецове по визуални ефекти.

„Предвид състоянието на улицата всички от района сме тръгнали по лош път“, шегува се мъж от квартала.

На преминаващите таксиметрови шофьори обаче не им е до шеги, негодуват шумно и предлагат кметът и администрацията му да започват работния си ден с обиколка на Дупница. „Като им се раздрусат мозъците и бъбреците може и да видят истинското лице на града“, провиква се през прозореца на преминаваща кола собственик на къща в района.

За да не е сама в страданието си, а и да напомни за съществуването си ул. „Г. Икономов“ /“Бригадирска“ постила пред влизащите и излизащите от Дупница (посока Благоевград) и автобусите от и за автогарата камънаци и кал при всеки валеж.

Така преминаването по ул. „Св. Иван Рилски“ в подножието на върлото става опасно, заради натрупването на пясък по настилката.
За зла участ на живеещите в района по улицата с двете имена са чести и ВиК аварите, за които вина има и състоянието на настилката.

Така към неудобството да се прибереш с автомобила си, към опасността да се прибереш пеша (защото някой неподготвен за терена шофьор може да те „цунка“ с колата), прахолякът от опитите за запълване на дупките… се прибавя и честото спиране на водата.

Е, добра новина има.

Улицата е една от 7-те, за които преди дни бе обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за подмяна на водопровода. За 765 040 лв. с нов водопровод ще се сдобият: „Венелин“, „Г. Икономов“, „Бузлуджа“, „Велико Търново“, „Васил Левски“ „Отец Паисий“, „Седма Рилска дивизия“. След подмяната на водопровода предстои улиците да бъдат цялостно преасфалтирани.

Така след 30 г. живеещите на ул. „Г. Икономов“ най-после ще тръгнат по добър път…

Източник: DenNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари