Дунав Ултра мина през Сексагинта Приста

0

Днес през Сексагинта Приста преминаха пет от колоездачите, движещи се по веломаршрута „Дунав Ултра“.

На римската крепост бе изграден пункт, в който участниците имаха възможност да отпочинат и да научат повече за мястото, на което се намират. Първите ентусиасти пристигнаха в музейния обект два часа, след като бяха тръгнали от крепостта Нове при Свищов.

Велосипедният маршрут се организира от колоездачен клуб "Дунав Ултра" за четвърти пореден път. Тази година събитието преминава под надслов "Гладиатори на колела" и има състезателен характер. Основната цел на проявата е да привлече общественото внимание към Дунавския регион на България.

Тази година в надпреварата стартираха 10 велосипедисти, от които само пет достигнаха до Русе. Участниците преодоляват разстояние от 550 км. в рамките на по-малко от 40 часа.

Началната точка, от която започна през 2017 г. велосипедният тур, е Видин, а крайната – Силистра. Маршрутът се доближава до всички най-важни археологически обекти на Долнодунавския регион от времето на Римската империя, вкл. района на древноримските кастели, крепости и градове: Бонония, Рациария, Августе, Улпия Ескус, Димум, Нове, Сексагинта Приста, Трансмариска, Дуросторум.

Целта е популяризиране историята на Дунавския регион и високия потенциал за международен и локален велотуризъм.

След „Сексагинта Приста“, участниците се отправиха към Тутракан, а след това и Силистра, където ще финишират и излъчат победител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари