Дружбата между Путин и Борисов блесна в картина за юбилея на руския президент

1
Картината е нарисувана от петербургския художник Алексей Сергиенко
Картината е нарисувана от петербургския художник Алексей Сергиенко Снимка: Sofia Photo Agency / Архив

Картината е нарисувана от петербургския художник Алексей Сергиенко

Любовта им не може да се скрие – прословутото кученце, което Бойко Борисов подари на Владимир Путин при посещението му в България през 2010, изгря отново на монументално платно, нарисувано по случай 70-ия рожден ден на руския президент.

Картината е нарисувана от петербургския художник Алексей Сергиенко, който, както и историята около самата „творба“, дава добра представа за абсурдната ситуация, в която се намира Русия.

Платното е римейк на вече нарисувана картина, само че е по-голямо. Оригиналът седи в кабинета на председателя на руския парламент Вячеслав Володин.

Той има картината отпреди десет години, още преди да бъде избран на този пост, докато е работил в администрацията на президента.

Новият вариант е много по-голям и художникът обяснява, че е решил да я „увеличи“ заради ръста в „мащаба на президента“, а също и заради увеличението на територията на Русия след окупацията на части от Украйна.

Картината е леко кичозен вариант на прословутата снимка от момента, когато Бойко Борисов подарява малкото куче на Владимир Путин по време на еднодневното му посещение в България през 2010 г., припомня „Капитал“.

Това беше началото на силна връзка между българския премиер и кремълския диктатор. Тя кулминира с построяването на газопровода „Турски поток“ през България, с което Борисов даде възможност газовите доставки за част от Европа да заобиколят Украйна и така бъдещата война там да носи по-малко рискове за Кремъл. За цялото безумие Борисов похарчи над 3 млрд. лева…

Тази цел апропо беше казана от Путин почти в прав текст малко преди да си получи кученцето.

В годините след първата окупация на украинска територия – Крим през 2014 г., разговорите за строежа на газопровода станаха много по-трудни.

Борисов обаче не се отказа и поставяше изключително често въпроса както на европейско ниво, така и при срещата си с американския президент Доналд Тръмп и други лидери.

Подареното от Борисов кученце беше кръстено Бъфи след всенароден конкурс в Русия. Името му последно беше избрано от Путин, въпреки че най-честото предложение в писмата до него е било да се казва Балкан.

Ако сегашният руски диктатор беше послушал народа си, едва ли щеше да има по-щастлив от Бойко Борисов. По това време той работеше изключително усилено за реализацията на т.нар. газов хъб „Балкан“.

От това предложение на Бойко Борисов не остана много, но за сметка на това продължението на „Турски поток“ през България се превърна в един от най-важните приоритети за последното му правителство. Той беше построен с невиждана за който и да е инфраструктурен проект в България бързина.

Участваха всички възможни сили на държавата, за да се спази поискания от Путин срок. За помощ беше мобилизирано дори Министерството на отбраната.

Компанията, която строеше газопровода, толкова бързаше, че дори даде напълно безвъзмездно джипове на държавните чиновници от ГЕРБ, които помагаха – за да върви по-бързо всичко. Сред тях беше Делян Димитров, мъжът на един от най-доверените хора на Борисов – неговата PR-ка Севделина Арнаудова.

В крайна сметка газопроводът беше построен за около три милиарда лева, които дори и да нямаше война в Украйна, едва ли някога ще бъдат възстановени на българските данъкоплатци.

Веднага след завършването му Русия нападна Украйна. Тогава се разбра, че много от ходовете на Кремъл през последните поне 12 години могат да бъдат обяснени с подготовка за войната. Заобикалянето на Украйна с газопровод през България със сигурност е един от тях, като абсурдът в случая е, че за това дори платихме всички ние.

При това положение всъщност художникът Алексей Сергиенко е прав да нарисува портрета на Путин по-голям.

Иначе другото му творчество е показателно за налагания култ към личността на руския диктатор. Картината с кученцето е част от поредица наречена „Президентът. Човекът с най-добрата душа“. Това, нали, е съвсем насериозно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари