Дронове охраняват вилните зони в Русе

5
Ще се следи за набези, за да са спокойни русенци за имотите си
Ще се следи за набези, за да са спокойни русенци за имотите си Видео: Русе Медиа

Общината в Русе започва охрана на вилните зони с дронове.

Наблюдението ще се извършва през цялото денонощие, като ще има дежурни екипи на звеното за охрана на обществения ред. Съдействие ще оказват специалисти от Русенския университет, които предоставят летателните устройства, информира Русе Медиа.

Въпреки че след въвеждането на извънредното положение няма набези на крадци, хората са притеснени за имуществото си. Още повече, че със забраната да се напускат областните градове, много от собствениците на вили не могат да ги наглеждат.

От общината решават да използват съвременните технологии, за да осигурят охраната на имотите.

Това, което ние ще обезпечим в автомобила на КООРС, който прави обходи, да има и оператор, който да наблюдава чрез този дрон. Да се видят хубаво вилните зони дали има набези, дали има струпвания на хора и мисля, че по този начин ще осигурим безопасност на имуществото на нашите съграждани. По данни на полицията се наблюдава намаляване на такива видове битова престъпност, но тъй като ние приканваме гражданите да стоят вкъщи и да си пазят здравето, трябва да поемем по-висока ангажираност по опазване на тяхното имущество“, каза кметът Пенчо Милков.

Дроновете могат да летят на височина до 500 метра и в рамките на 40 минути, колкото издържат батериите с едно зареждане, да огледат периметър с радиус от 8 км.

Дронът е направен за индустриална употреба, Може да се използва във всякакво време, включително дъжд, мъгла, вятър, до определена скорост на вятъра. Снабден е с термална камера, дава възможност откриването на обекти с определена температура на земната повърхност. На визьора операторът може да вижда цялата информация, която снима камерата, включително видеопотока в реално време във визуалния диапазон и в термалния диапазон“, обясни доц.Георги Христов от Русенския университет.

При съмнения за извършване на престъпление ще бъде сигнализирана полицията, която да направи проверка на място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари