Дракула, Хелоуин и Илон Мъск: Една неочаквана визита развълнува Румъния

0
Милиардерът е наел замъка Бран за частно парти по случай Хелоуин
Милиардерът е наел замъка Бран за частно парти по случай Хелоуин Снимка: iStock / Getty Images

Милиардерът е наел замъка Бран за частно парти по случай Хелоуин

Когато създава романа си "Дракула" през 1897 г., ирландският писател Брам Стокър вероятно не подозира, че творбата му ще се превърне в своеобразна емблема на Румъния, която и до днес - повече от век по-късно - ще продължава да бъде свързвана с представата за един злокобен замък в Трансилвания, обитаван от мрачен и кръвожаден благородник - граф Дракула, чийто първообраз според някои изследователи е влашкият владетел Влад Цепеш.

Макар че историята за легендарния вампир е смятана за клише от голяма част от румънците, местният туризъм успява умело да се възползва от тази легенда, привличайки голям брой чужденци, търсещи именно тази мрачна атмосфера от романа на Стокър. Това важи в още по-голяма степен за периода около празника, даващ поле за изява на всички страхове и ужаси - Хелоуин, който се отбелязва в края на октомври, пише БТА.

А какво по-подходящо място за това от замъка Бран край Брашов, известен сред чуждестранните туристи като Замъка на Дракула? Няма доказателства, че домът на благородника-кръвопиец в романа на Брам Стокър е именно замъкът Бран, а самият автор никога не е посещавал Румъния, но се предполага, че описанието му е било вдъхновено от илюстрация на замъка Бран в научно-популярен труд за Трансилвания на Чарлз Бонър от 1865 г.

ЗАМЪКЪТ БРАН

Изграден върху стръмна скала, замъкът Бран в момента приютява музей със същото име, който се простира върху четирите етажа на сградата, посочва агенция Медиафакс. Макар че чуждестранните туристи идват ежегодно в търсене на легендата за граф Даркула, над 600-годишната история на замъка също е много вълнуваща, отбелязва медията.

Тя може да се проследи назад във времето до 13-ти век, когато рицари от Тевтонския орден получават от унгарския крал Андраш Втори областта около днешния град Брашов, за да защитават югоизточната граница на Трансилвания от куманите и печенегите, и през 1226 г. издигат дървено укрепление, което по-късно е разрушено.

Строежът на каменен замък на същото място завършва през 1388 г., а ролята му в историята на Трансилвания става все по-важна през следващите векове. През 1441 г. турците започват нашествие в Трансилвания, но унгарският владетел Янош Хуняди ги разбива при крепостта Бран.

През 1459 г. армията на влашкия владетел Влад Цепеш преминава през Бран и напада Брашов, за да реши конфликт между Влахия и местните саксонци (саши). Той опожарява околностите на града и избива стотици саши, поради което за отмъщение те го описват в историческите хроники като изключително кръвожаден тиранин, разказва официалният сайт на замъка Бран.

През 1918 г. Трансилвания става част от Румъния, а през 2020 г. гражданите на Брашов подаряват замъка на кралица Мария Румънска. По време на комунистическия режим той е превърнат в музей, а през 2006 г. след серия от съдебни дела замъкът е върнат на законните наследници на принцеса Иляна, най-малката дъщеря на крал Фердинанд Първи Румънски и кралица Мария.

Замъкът Бран е вторият най-посещаван туристически обект в Румъния след замъка Пелеш в Синая, като преди пандемията е посещаван от над един милион туристи годишно, а оборотът на компанията, която администрира замъка, превишава 7,7 милиона евро, пише изданието Brasov.net. Пандемията обаче нанася тежък удар върху туризма - замъкът е затворен за четири месеца през 2020 г., посетителите за цялата година са едва 250 000, а заради много ниските приходи се налага и съкращаване на персонала. През 2021 г. броят на туристите започва отново да нараства, като през първите десет месеца на годината са регистрирани 337 000 посетители.

ХЕЛОУИН В РУМЪНИЯ

Мнозинството от румънците (над 89 процента, според преброяване от 2011 г.) са православни християни и Хелоуин не е сред традиционните празници в страната, но в последните години празникът на духовете, вещиците и фенерите от тиква се радва на значителна популярност сред младите хора.

Освен вече споменатия замък край град Брашов, туристическите агенции предлагат за тази година и редица други атракции, включително Обиколка на свещи на родния град на Дракула - Сигишоара. Градът е част от историческото наследство на ЮНЕСКО и единствената средновековна цитадела в Европа, която все още се обитава, пише сайтът Romania-insider. Мястото, където е роден и живял Влад Цепеш, известен като Дракула, където тесни улици, стари кули и добре запазени сгради водят към родния му дом, е една чудесна призрачна дестинация през цялата година, отбелязва изданието.

Тази година обаче Хелоуин идва в Румъния с една изненада: най-богатият човек в света - Илон Мъск, е избрал страната, за да прекара навечерието на Вси светии с отбрана компания от милиардери и холивудски звезди, твърдят румънските медии. Позовавайки се на източници, близки до организаторите на партито, телевизия Про ТВ съобщава, че Мъск е наел целия замък на Дракула за компанията си. Според изданието Медия Флукс сред поканените на партито са актрисата Анджелина Джоли, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, основателят на PayPal Питър Тийл и други приятели на милиардера, включително и румънци.

Основателят на Tesla и отскоро собственик на Twitter е пристигнал в Румъния вчера, като първата му спирка е била в курорта Пояна Брашов, където височайшите гости били посрещнати с хляб, сол и сливова ракия, а вечерта било организирано празненство с лагерен огън и румънски танци, пишат медиите. За целта била избрана туристическа хижа в изолиран район, където гостите пристигали с миниванове. Подробности от събитието били разкрити, след като някои от гостите публикували снимки в социалните мрежи. Те носели костюми от сериала "Игра на тронове", а лицата им били покрити с маски или изрисувани.

"Световните богаташи пристигат за уникален купон в замъка Бран. Илон Мъск, Анджелина Джоли и други милионери са сред почетните гости", съобщава агенция Медиафакс, като отбелязва, че организаторите на събитието са се подготвили "подобаващо" и посрещат пристигащите с шампанско и музика.

"Илон Мъск, най-ногатият човек на планетата, ще прекара няколко дни в Румъния, за да потъне в магията на празника Хелоуин", пише в. "Гъндул". Като потвърждение за факта, че Мъск е бил с компанията си снощи в Пояна Брашов медиите цитират съобщение в Туитър на милиардера, което гласи: "Прясно изпеченият хляб и сладкишите са една от големите радости в живота".

"Чух слухове, че пристига и започнах да свързвам нещата. Първоначално не го осъзнах. Първото нещо, което направих, беше да проверя полета и видях, че личният му самолет е "untrackable", което означава, че не може да бъде проследен. И тогава видях този Туит с топлия хляб. Директно - Пояна Брашов. Видях много светлина. Вечерта няма много светлина и си казах, че ще тръгна по пътя", разказва един турист.

Директорът на замъка Бран Александру Пришку не потвърди информацията, като посочи, че списъкът с гостите е поверителен и "в момента няма никаква официална информация". Той обаче отбеляза, че "няма да е за първи път, когато на наши събития присъстват известни имена без да знаем".

НАДЕЖДА ЗА ТУРИЗМА

Празникът Хелоуин е известен и с въпроса "Trick or treat?" (номер или лакомство), с който децата, обикалящи маскирани по домовете, се опитват да съберат колкото се може повече бонбони и сладкиши, заплашвайки домакините с "беля" в случай на отказ.

Не се знае в какъв точно костюм ще се появи на партито в замъка Бран най-богатият човек на планетата, но според анализатори визитата му в Румъния би могла да донесе цяла "торба с лакомства" на страната, ако потенциалът ѝ бъде оползотворен.

Консултантът по туризъм Ръзван Паску коментира събитието на страницата си във Фейсбук. Той е на мнение, че евентуална публикация, която бизнесменът може да направи за Румъния, би оказала влияние върху туризма в страната, пише информационният сайт Зиаре.

Той също така предлага на политиците да се възползват от посещението на американеца: "Ако бях президент или премиер на Румъния, щях да направя всичко, за да получа 10-минутна среща с най-богатия и влиятелен бизнесмен на планетата, макар да е на частно парти и на частна ваканция. Бих се преоблякъл като Дракула и бих стоял цяла нощ пред замъка Бран, бих си боядисал лицето и бих си сложил рога или не знам какво, но бих направил нещо лудо, в пълен контраст с това да бъдеш президент или премиер, за да стигна до него и да му кажа за няколко минути защо заслужава да инвестира в Румъния", пише той.

"Ако бях министър на туризма, щях да похарча цялата си годишна заплата и да инсталирам мобилни LED табели на входа на замъка Бран със забавни послания, да издигна балон с персонализирани послания над замъка, да докарам камион с бонбони за Хелоуин пред замъка, да пусна листовки "Благодарим ви за посещението!" от хеликоптер или каквото друго щуро нещо ми хрумне (след обсъждане с по-креативни от мен хора)", коментира още Паску.

Същевременно новината за посещението на Мъск породи вълна от забавни коментари в социалните мрежи, много от които иронизират състоянието на пътната мрежа в Румъния, пише Зиаре.

"Пристигнаха с хеликоптери, защото по нашите пътища ... щяха да стигнат след края на купона", "Добре, че не е взел влака, че трябваше да тръгне миналия месец", "Може пък така да се реши да инвестира в телепортирането - решение, което със сигурност ще бъде открито преди магистралата Букурещ-Брашов", са част от публикациите по темата.

"Илон Мъск, човек, който би могъл да празнува Хелоуин буквално на Луната, избра Румъния. Някакво си лого с листа или други глупости няма място в рекламата на страната, когато логото само е избрало нас. Брандът на страната е Дракула. И да искаме, и да не искаме, така сме идентифицирани по цял свят. Една страна, която се върти около една история, а не една история, която се върти около една страна, защото и този път не направихме нищо. Направи го един писател и ни се лепна етикет. Оттук нататък зависи от нас как ще се рекламираме. Потенциалът се вижда тези дни. Напълно!", коментира друг потребител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари