Драгомир Заков: Нека гражданите да са сигурни, че България ще бъде защитена

0
Изясняваме възможността за предоставяне на оръжие и муниции на Украйна
Изясняваме възможността за предоставяне на оръжие и муниции на Украйна Снимка: БГНЕС

Няма взето решение за предоставяне самолети на Украйна, каза военният министър

Трябва да се вземат бързи решения, свързани със сигурността на България и НАТО, свързани с капацитета на ВВС да изпълнява функциите си. България трябва да продължи да изпълнява функциите си по отношение на въздушното пространство на НАТО.

Това заяви пред бТВ министърът на отбраната Драгомир Заков.

Решението е първо в наши ръце. Най-напред е на България, оттам нататък в случай на необходимост можем да търсим някакво съдействие от наши съюзници, посочи Заков.

Той каза, че няма информация, че страна членка на НАТО е готова към момента да предоставя самолети.

Няма взето решение за самолети за Украйна. Ако се вземе решение за муниции към Украйна, да, но това не е на дневен ред в момента. Украйна се нуждае от муниции и оръжия, за да защитава целостта си. Но дали България ще предостави сме в процес на изясняване на такива възможности. Има изисквания по отношение на мунициите, на всичко. Трябва да се преценят исканията спрямо възможностите. Ако Украйна има необходимост в момента, най-вероятно бих го защитил това решение, но то е на Министерски съвет, подчерта Заков.

Плановете на НАТО са ясни, нека българските граждани да са сигурни, че България ще бъде защитена. В рамките на дни можем да получим помощ ако се наложи, посочи Заков. Путин не ни изненада, основният въпрос беше дали ще посмее да направи това, което направи.

Войната в Украйна е братоубийствена. Видяхме, че Путин взе ирационалното решение в момента, в който дипломатическата опция беше на масата, добави Заков.

Какъвто и да е изходът от тази война, победители няма да има, категоричен е военният министър.

Нямаме притеснения за бомбоубежищата на наша територия, има липси, които да се запълват. Няма нужда да се ползват в момента, няма нужда да се купуват йодни таблетки и да се пият, каза още той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Пфуууу
    Смешник...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари