Драгомир Заков: Не искаме Балканите да бъдат споменавани като барутния погреб на Европа

0
Министърът на отбраната се срещна със северномакедонския си колега
Министърът на отбраната се срещна със северномакедонския си колега Видео: БНТ

Министърът на отбраната се срещна със северномакедонския си колега

"Тази среща е изключителен знак за това, че като страни-членки на НАТО България и РСМ имат изключително важна роля в региона за поддържане на стабилността и сигурността. Имаме една много важна задача пред нас и бъдещите поколения - никога повече Балканите и в частност Западните Балкани да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Отговорността на двете страни е да направим така, че това да продължи да бъде така и в бъдеще - Балканите никога да не бъдат източник на напрежение и военен конфликт в Европа". Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков след срещата с министъра на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска, предава БНТ.

Бяхме единодушни, че заради войната в Украйна има сериозни рискове за страните от Западните Балкани и като страни-членки на НАТО трябва да направим всичко необходимо войната да не се разпространи извън границите на Украйна, каза още Заков.

И двете държави са жертва на кибератаки и хибридни атаки и трябва по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези рискове, допълни още Заков.

Той припомни, че България беше една от първите държави, които ратифицираха протокола за присъединяване на РСМ в НАТО. За нас членството на РСМ в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, каза Заков.

Той напомни, че военнослужещи от двете страни участват активно в съвместни учения.

На срещата са обсъдени и редица други въпроси, като начинът, по който можем да работим по българските военни гробища.

България има готовност да засили двустранното сътрудничество в областта на отбраната, защото споделяме общи ценности, съдба, история и бъдеще, каза още министърът на отбраната.

Посещението на Петровска е продължение на започналите в началото на годината контакти на високо ниво в опит да бъдат нормализирани отношенията между двете страни в контекста на евроинтеграцията на Република Северна Македония, вето върху което наложиха първо Франция, а след това и България от 2020 г. досега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари