ДПС ще се яви самостоятелно на изборите

1
България има нужда от ДПС и във властта, заяви Мустафа Карадайъ
България има нужда от ДПС и във властта, заяви Мустафа Карадайъ Снимка: ДПС

Пътищата за доставка на газ не са много, сред тях е и Турция

България има нужда от ДПС, дори и във властта - за да има сигурност и стабилност.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на партията след онлайн заседанието на Централния съвет на партията. В пресконференцията участваха заместник-председателите на партията д-р инж. Хасан Азис, Ахмед Ахмедов и Станислав Анастасов.

Призовавам всички структури на ДПС много сериозно и отговорно да се отнесат към тези изборите, защото България има нужда от ДПС. България има нужда от Движението за прави и свободи дори и във властта, за да има сигурност и стабилност, за да има преодоляване на кризите в България, категоричен бе Мустафа Карадайъ, съобщиха от пресцентъра на движението.

Централният съвет на ДПС определи критериите за номинации на кандидат-депутати и процедурните правила за издигането им. Те са: избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на ДПС и идеите на либерализма.

ДПС ще се яви самостоятелно на изборите, реши Централният съвет на партията. Той определи състава на Централния изборен щаб, който се оглавява от председателя на партията Мустафа Карадайъ. В щаба влизат повечето членовете на ЦОБ на ДПС и на ЦОС на Младежко ДПС. Всички решения във връзка с изборите на 2 октомври 2022 т. ще се вземат от ЦОБ на ДПС.

Лидерът на ДПС коментира пред журналистите в централата на ДПС посещението си в Анкара и срещата си с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. В отговор на въпрос колко важен за България е бил разговорът с Ердоган Карадайъ заяви: "Срещата, темата за енергийната сигурност и независимост е много важна за България. При тази глобална енергийна криза, при тази криза, свързана с газа, източниците на доставка не са толкова много, пътищата за доставка не са чак толкова много. Турция е една от държавите, които наистина играе важна роля и затова е важно за България да имаме тези срещи и контакти.".

Добрата новина е, че политическото ръководство на Република Турция много благосклонно и добре гледа към своите съседи, в частност към България, в този процес, подчерта Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС обясни, че срещата му с Ердоган е била в контекста и на другите срещи, които е имал по-рано в Европа. Преди месец бях в Брюксел, участвах в Съвета на либералите, който се проведе преди заседанието на Европейския съвет. Разговарях с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с президента на Франция Еманюел Макрон, с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Като част от евроатлантическото семейство, ние имаме партньори и съюзници, съседи и провеждаме международна геополитическа дейност, независимо дали сме на власт или в опозиция. Ние имаме партньори, с които се виждаме, каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС подчерта, че имаме голям проблем с доставките на газ и поздрави служебния кабинет, че е направил кризисен щаб, за да получим достатъчно ясна картина в каква ситуацията се намира държавата. Така ще може да се търси решение преди да е дошла зимата.

Има теми, при които няма власт и опозиция, а гарантиране на сигурността и бъдещето на държавата, подчерта лидерът на ДПС.

Ние като политици, независимо дали сме във властта или в опозиция, трябва да бъдем много внимателни, когато даваме оценки и правим коментари и анализи за политиците в държавите - наши съседки и съюзници. Защото понякога можем да навредим на държавата. Вижте присъствието в социалните мрежи на досега управляващите, заради някой дребен, частен, личен интерес те поставят държавата в неудобна ситуация, заяви Мустафа Карадайъ.

Всяка партия обикновено цели самостоятелно мнозинство в парламента, защото най-малкото - различните политически партии имат различна ценностна база, ако изобщо я имат, ако не са проекти за изпълнение на поръчки, а са партии, коментира изборите Карадайъ. Но веднага допълни, че в момента на практика в България не се очертава еднопартийно управление.

Мисля че от 2009 г. насам ДПС много точно и ясно е дефинирало в различни периоди от време в каква ситуация се намира България и каква е политическата картина. От 2016 г. на висок глас ДПС призовава за нормалност в политиката като много точно и ясно сме дефинирали какво разбираме под понятието нормалност. В доклада на конференцията ни от 2016 основен призив бе възстановявене на нормалността. След това в няколко предизборни кампании мотото ни беше да възстановим демокрацията и държавността, припомни лидерът на ДПС.

Давали сме оценка на модела ГЕРБ. В някакъв момент се появиха едни случайни субекти, самонарекоха се "Промяна" и казаха: Ние променяме модела ГЕРБ и тъй като нямат ценностна база, нямат визия за развитие на страната, а и видяхме тяхната управленска немощ, добавиха ДПС. Много ми е любопитно някой да дефинира какво точно се има предвид под понятието модела на управление ГЕРБ - ДПС, коментира Мустафа Карадайъ.

И заяви: "Ние с ГЕРБ не сме имали коалиция, не сме участвали в управлението на страната. Напротив - тези, които дойдоха по модела "Стани да седна" продължават същия модел ГЕРБ на рушене на демокрацията и на лъжи включително по адрес на ДПС.".

Мустафа Карадайъ обясни, че критерий за силата на структурите на една партия е да изкара пълен цикъл във властта и пълен цикъл в опозиция. Когато това стане, ще се види реалното състояние на структурите на ГЕРБ.

Досега имаше власт, която не се занимаваше с проблемите на хората и бизнеса. Затова ние, макар и в опозиция, направихме срещи с бизнеса, за да чуем проблемите им и да осигурим решението им, гарантирайки стабилност и сигурност за нашите деца и внуци, каза Карадайъ.

Омразата, разделението, противопоставянето и реваншизмът не могат и не бива да бъдат инструменти за правене на политика, политиците трябва да обединяват, а не да разделят, категоричен бе той.

Ахмед Доган е велик лидер с огромен принос за България и за мирния преход в България, философ и стратег на българския етнически модел, който за съжаление от 10 години не е в политиката. Разбирам нуждата от силни лидери, той е дал своя принос. В момента ДПС се управлява от своите колективни органи, издържахме на репресиите на ГЕРБ, издържахме и на реваншистките репресии на едни случайни минувачи във властта, каза още в отговор на въпрос Карадайъ.

Той припомни, че когато Движението бе във властта икономическите показатели за този период бяха най-добрите в целия 32-годишен преход. Затова дори когато сме в опозиция се опитваме да влияем, както бе при съставянето на бюджета. Направихме така, че той да бъде в подкрепа на хората и бизнеса, заяви още Мустафа Карадайъ. И подчерта: "Нужна ни е общата енергия и общата сила на обществото. Няма прогрес в разделеното общество. Прогрес има в консолидираното общество. В тези трудни моменти трябва да обединяваме.".

Мустафа Карадайъ призова да не се търси реваншизъм, когато се политически кабинети. И отново припомни, че когато ДПС влезе в управлението през 2001 г. заедно с НДСВ, нямаше "жълта метла" в администрацията. Получи се едно продължение от предишните кабинети в администрацията. Така стана и 2005 с включването на БСП в коалицията. По този начин период от 10-12 години имаше стабилност в администрацията. Тя произвежда ефективен продукт, когато е сигурна. Всички помним метлата която дойде с Бойко Борисов 2009 г., каза Карадайъ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Дай боже
    Закон този който не живее през последната поне една година в България и не работи в държавата да няма право да гласува . От далече е лесно стой тук и тогава решавай за кого да гласуваш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари