ДПС изплю камъчето!

0
Иска партиите да получават пари без ограничения
Иска партиите да получават пари без ограничения Снимка: БГНЕС

"Ще предложим да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица".

Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев след среща с представители на БСП, посветена на темата за издръжката на политическите формации. Повод за небивалата активност на политиците са скандалът с прекомерното и незаконно финансиране на партиите в парламента (13.23 лева на глас вместо предвидените в закона 11 лева на глас) и внесеният от ГЕРБ проект, който предлага държавната субсидия да бъде намалена на левче за действителен глас, подаден за съответната партия.

Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, заяви депутатът.

Цонев обясни, че ДПС предпочитали финансирането от бюджета, но не в съкратения размер, който се обсъжда в момента. Той призна, че партията му е била против обществото да се пита какви да са партийните субсидии. "Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес“, поясни Цонев, цитиран от „Фокус“.

Той подчерта, че предложената от ГЕРБ субсидия в размер на 1 лев, дори на 5 или 6 лева,  не устройва политическия живот на партиите, те имали "по-голяма нужда“, защото трябвало да си плащат големи  разходи, включително и за реклама и отразяване в медиите.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари