Доц. Наталия Киселова: Доста от процедурите са на ръба на Конституцията

0
Преподавателят по конституционно право коментира датата, на която ще се разпусне НС
Преподавателят по конституционно право коментира датата, на която ще се разпусне НС Снимка: bTV

Преподавателят по конституционно право коментира датата, на която ще се разпусне НС

Заседание на Народното събрание можеше да има днес, ако самото народно събрание беше взело решение за това в късните часове на петък срещу събота по правилника, който депутатите са приели през август“, обясни доц. Наталия Киселова в предаването „Лице в лице“ по bTV. Ако днес Ива Митева беше свикала заседание на парламента, нямаше да наруши Конституцията, отбеляза още експертът.

По думите ѝ в този парламент всички са говорили за съдебна реформа, но усилията са били концентрирани в по-други процедури – да изслушват министри и да не формират постоянни комисии, които да разгледат внесените законопроекти.

Лесно е да упражняваш парламентарен контрол върху служебно правителство. Министрите сравнително отзивчиво присъстваха в Народното събрание и представяха онова, което им е известно. Всички бяха опозиция на служебното правителство“, каза доц. Киселова.

Днес стана ясно, че на 16 септември, президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне парламента.

Ако броим дните, без изборния ден, президентът трябва да разпусне Народното събрание на 15. Ако броим изборния ден, тогава разпуска на 16. На 16 президентът ще издаде два указа, поне такова е съобщението от администрацията. С първия указ ще назначи служебно правителство, а с втория ще разпусне Народното събрание и ще определи датата 14 ноември, на която да се проведат изборите“, заяви доц. Наталия Киселова.

Според нея доста от процедурите са на ръба на Конституцията и някои отиват и отвъд. „Трябва да си дадем сметка, че по този начин не може да се практикува управлението“, отбеляза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари