Доц. Мария Стаевска: Симптомите на алергията и Covid-19 често се припокриват

2
В сезона на алергиите това е голям проблем, не изпадайте в паника
В сезона на алергиите това е голям проблем, не изпадайте в паника Снимка: Лилия Герчева, БНР

Сега започва пикът на пролетните алергии, така широко известни. В условията на Covid-19 епидемия нещата се усложняват от гледна точка, че голяма част от симптомите се припокриват. Това са кашлицата, зачервените очи, кихане, понякога задух при усложнения. Разбира се, има разлики и един опитен алерголог би могъл да се ориентира.

Това каза в здравната рубрика на БНР доц. Мария Стаевска, ръководител на Клиниката по клинична алергология на Александровска болница и на Катедрата по алергология към Медицинския университет. 

Пациентите с алергия биха могли сами да се ориентират и да не изпадат в паника: първо – техния собствен опит с предишни сезони. Т.е. ако те имат кихане, сърбеж в носа, водниста секреция, сърбеж, сълзене и зачервяване на очите, сърбеж към носоглътката, доста неприятен сърбеж към ушите – това са типичните симптоми. Ако нещата се усложняват и са с астматични пристъпи, към тези оплаквания се добавят и пристъпи от задух, свирене в гърдите, особено нощем. 

Ако имат Covid-19, пак ще има хрема, запушване на носа евентуално, но ще има по-скоро болка в гърлото, а не сърбеж, и много скоро ще започнат да повишават и температурата, което е изключително нехарактерно за алергичното състояние.

Водещо в диференциренето е, че при Covid-19 има температура, а при алергията има сърбеж.

Друг проблем, с който се сблъскваме от самото начало на епидемията, е непрекъснатото ползване на дезинфектанти. Те са абсолютно необходими, за да минимализираме шанса от заразяване, така че не е нещо, което можем да си позволим да не правим. За съжаление дезинфектантите изключително изсушават кожата. Те са или на спиртна основа, или на други – доста агресивни вещества, които разрушават липидния слой на кожата и правят кожата много беззащитна и много чувствителна на всякакви раздразнения. Голяма част от проблемите с дезинфектантите реално не са на алергична основа. Контактните дерматити, които те причиняват, се делят на алергични и иритативни. 

Иритативният дерматит донякъде може да бъде ограничен, като се използват след дезинфекциране и измиване на ръцете емолиенти – медицинска козметика, кремове без консерванти, които да дадат малко влага и мазнина на кожата, с които тя да си възвърне защитата.

Другият проблем с дезинфектантите е тяхната миризма. Много пациенти имат повишена чувствителност на горните дихателни пътища, която води до по-голяма реактивност при контакт с такива миризми. Това води до пристъпи, кашлици, задух. Тази повишена чувствителност се нарича неврогенно възпаление, което води до симптоми, въпреки че нямаме нито алергия, нито инфекция. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари