Доц. Мангъров: Новият щам служи за оправдание, мерките са безсмислени

3
Ако локдаунът беше ефективен, той щеше да действа както на новия, така и на стария щам на коронавируса, категоричен е инфекционистът
Ако локдаунът беше ефективен, той щеше да действа както на новия, така и на стария щам на коронавируса, категоричен е инфекционистът Снимка: БНТ

"Ваксините със сигурност изграждат антитела, но не се знае дали предпазват от това имунизирания да е носител на вируса", коментира инфекционистът доц. Атанас Мангъров в интервю за Флагман.бг

-Доц. Мангъров, от края на миналата година ваксините са най-обсъжданата тема в България и света. Стана ясно, че те донякъде изграждат имунитет, но все пак се оказа, че дори и ваксинираните подлежат на карантина и трябва да продължат да спазват мерките. В този ред на мисли, какъв тогава е смисълът от ваксините?

-Смисълът на ваксините е, че може би тези, които са ваксинирани са предпазени до някаква степен от заболяването. За да може обаче това да се каже със сигурност, е необходимо ваксините и тези, които са ги получили да бъдат изпитани в естествена среда – тоест да се направи проучване с хора, които са имунизирани, което да докаже емпирично какъв процент от тях се заразяват, когато са на място, където има доказани пациенти с COVID-19. Това е доказателството, което трябва да се даде, но за съжаление засега такова няма. И го няма поради много краткия срок от времето на създаването на ваксините до сега. Със сигурност ваксините изработват антитела, но има нужда от още данни за ефективността им.

-Започна да излиза информация, че дори ваксиниран човек все пак може да продължи да разпространява вируса.

-Това трябва да се докаже. Има ваксини, като тези за коклюш, които пазят от това човек да се зарази и разболее от коклюш, но не предотвратяват това той да бъде носител на заболяването. Тези имунизации бяха въведени през 1994 г. в САЩ, но това тяхно свойство бе открито едва през 2010-2012 г., когато в Щатите се появи мащабна епидемия от коклюш. Наистина, всички тези неща не бива да се говорят „на едро“, защото когато те не са подкрепени с доказателства, празните приказки нямат никаква стойност. Затова да се говори, че ваксините предпазват от това човек да бъде носител... това трябва да се установи. Например за хората, преминали през COVID-19, е много лесно да се установи дали имат в носоглътката си вируса SARS-CoV-2. Въпреки че до ден днешен този вирус не е доказан в статична култура както другите вируси. Някой да е виждал електронно-микроскопска снимка на вируса?

-Да преминем към локдаунът у нас. Работи ли той при положение, че мерките за социална дистанция и маските се спазват спорадично и че от самата Световна здравна организация преди няколко месеца препоръчаха избягването на тотално затваряне на държавите в борбата с COVID-19?

-Нашето затваряне е доста по-меко от това, което се наблюдава в другите страни и затова нека да го оставим настрана.Виждате обаче какво се случва в страни като Великобритания и Испания, които наложиха много строг локдаун – с изолация, задължително носене на маски, вечерен час, забрана за движение. Същото се отнася и за съседна Гърция. Виждате, че в тези страни броят на случаите непрекъснато нараства. Сега се казва, че това се дължи на това, че се появил, видите ли, нов щам. Има нещо друго – ако тези мерки бяха ефективни, те биха действали както на стария щам, така и на новия. Тоест оправданието, че новият щам е причината за увеличението на случаите, а не неефективността на мерките, които според мен са напълно безсмислени, служи само да се оправдае налагането на тези ограничения.

-Локдауните по света масово се въвеждат на принципа на това колко случая има в определна страна. Някои нарекоха пандемията „casedemic” (от “case” – случай). Стана ясно, че преди броени дни СЗО е признало, че е завишен cycle threshold-a на PCR тестовете (Какво е Cycle Threshold – ВИЖ ТУК).

-Поначало в медицината винаги се говори за два типа хора – болни и клинично здрави. PCR тестът има чувствителност около 70%, тоест има 30% възможност за фалшиви положителни и също толкова за фалшиво отрицателни резултати. В този смисъл, да се затварят хора и страни въз основа на резултатите от един доста недостоверен тест е абсурдно. Ще повторя отново това, което многократно съм казвал: Хората, които са болни, трябва да останат по домовете си; ако са много болни, да влязат в болница. Тези, на които има няма нищо, трябва да продължат да живеят нормално. Цялото това бъркане в носа и джуркане на епруветки е напълно безсмислено.

-Къде е грипът, доц. Мангъров?

-Ами, няма го! Възможно е действително да го няма, но има и друга възможност – че в момента всички са прехласнати по COVID-19 и никой не изследва за грип.

-Вчера директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, по тази тема, каза, че няма засега в областта въобще патогените причиняващи грип – нито Инфлуенца „А“, нито „Б“. На какво може да се дължи това? Има ли прецедент в историята, когато грип е нямало през зимния есенно-зимния период?

-Нямам такъв спомен. Имали сме години, през които броят на заболелите от грип е бил малък, но не и напълно да го няма. Затова казвам – в момента просто бройките на заболели от грип просто не се съобщават, не че го няма. Трябва да се има предвид и че грипът има по-различна клинична симптоматика от COVID-19. Той е с много по-кратко протичане и при него острата фаза е около 4-5 дни като приключва за около седмица или десетина дни. Докато при COVID-19 острата фаза продължава около 2 седмици и цялото заболяване приключва за около месец-месец и половина. В този смисъл ковид е много по-продължително заболяване, но в момента е факт, че не се споменава за случаи на грип.

-Много хора през 2020 г. цитираха статистиката на НСИ за смъртността. Накрая се оказа, че действително има сериозно завишение по този параметър – около 3-4 пъти повече за месеците октомври-декември. От самият институт обаче направиха анализ на данните и заключението им беше, че това не се дължи изцяло на COVID-19. Каква е тогава причината?

-Доколкото ми е известно в страната се съобщава за около 15 хил. случая на починали в повече в сравнение с обичайното ниво за миналите години. От тях обаче само около 7000-7500 са починали от или със ковид. При останалите смъртта не е настъпила заради новия вирус, а е причинена най-вероятно на нелекувани заболявания поради това, че всички болнични заведения са се прихласнали по covid-19 и обичайните заболявания не се лекуват и съответно хората губят живота си. Това са колателарните щети от пандемията и те са сравними с щетите, причинявани от новия коронавирус.

-В медиите усилено се говореше, че и Вие, както много хора в страната, вече са преболедували COVID-19. Как се прояви при Вас заболяването? Каква е симптоматиката?

-Аз не съм го усетил. Явно съм от тези 80% от заразените, при които болестта преминава безсимптомно, без да разберат. Не съм лягал болен, не съм се усещал зле. Да, имало е моменти, в които съм се чувствал не съвсем във форма, но нищо необичайно, нищо, което да ме накара да легна на легло. При останалите 20-ина процента от случаите, където болестта се проявява симптоматично, това което е характерно за острата му фаза – всички симптоми, включително температура, неразположение, болки по мускулите, главоболие, кашлица и понякога задух – протича с продължителност около 14-16 дни. Тоест доста по-дълго от острата фаза при останалите респираторни инфекции, с които сме свикнали. При COVID-19 заболяването има вълнообразен ход – обостря се и затихва. Най-тежката фаза е след 8-10 ден до 14-15 ден. Ако на 7 или 8 ден се направи рентген на болен от това заболяване, в огромната част от симптоматичните случаи се намират данни за вирусна пневмония.

Подчертавам – вирусна. Тоест тя не се лекува с антибиотици! При тези, при които се прояви дихателна недостатъчност, тя е причинена не от това, че има вторична бактериална инфекция, а поради това, че вирусът обхваща такава част от белия дроб, че останалата незасегната от него част, не е в състояние да покрива нуждите на човека от кислород. По тази причина масовото и безконтролно прилагане на антибиотици и антибактериални средства в такава ситуация е напълно безсмислено, защото усложненията при COVID-19 не са причинени от вторични бактериални инфекции, а се дължат на самия вирус-причинител. Единственото основание човек да влезе в болница е ако той получи дихателна недостатъчност – това се установява много лесно с пулсиметър, който се поставя на пръста. Ако има нужда от кислородна терапия, тогава има смисъл да се влиза в болница.

В този смисъл една от причините за препълване на болниците е, че всички, които имат поставена диагноза „двустранна бронхопневмония“ хукнаха се хоспитализират. А една значителна част от тях нямаха дори данни за дихателна недостатъчност. При COVID-19 това, което човек трябва да прави, е да си стои вкъщи, да пие повече течности, да хапва по-леки храни, да приема антиагрегант – или аспирин 100 мг веднъж на ден, или антистенокардин 3 пъти по две таблетки. И това е.

-Антиагрегантите разреждат кръвта и за тяхната полза при COVID-19 се говори отдавна. А каква функция в лечението на заболяването имат кортикостероидите?

-Едно от най-неприятните странични действия на кортикостероидите е, че те засилват вирусната репликация. Те трябва да се дават в много малка част от случаите. Тоест преценката да се даде или не е е въпрос на клинична картина. Те трябва да се предписват само при изключително тежките състояния, само тогава, когато е нужно спешно да се се подтисне в някаква степен възпалителния процес. Подчертавам – те засилват вирусната репликация и при вирусна инфекция не е задължително това да е най-добрия ход.

-Заговори се за т.нар. „цитокинова буря“, която била основната причина за летален край при COVID-19.

-Това е заболяване, при което част от хората просто загиват. Когато нещата тръгнат на криво наистина много малко може да се направи. Цитокиновата буря е хиперреакция на организма към вирусната инфекция. Въобще при COVID-19 основният принцип на лечението е, че то трябва да бъде колкото се може по-рестриктивно. Колкото по-малко лекарства се дават, толкова по-добре за пациента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари