Доц. Кунчев отговори на въпросите на родителите за тестването на децата

0
Каква е целта на скрининга и има ли последици при отказ
Каква е целта на скрининга и има ли последици при отказ Видео: NOVA

Каква е целта на скрининга и има ли последици при отказ

Тестването на ученици е доброволен акт. Ако един родител иска да получи информация, може да попита за всичко. Ако не иска, пише в декларацията „не” и точка по въпроса. Няма да има никакви последици за него и за ученика”. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде NOVA

Прави се скрининг, за да хванем ранни случаи на заразени, да ги изведем от средата и да намалим риска от заразяването на другите ученици, учители и родители. Колкото по-рано се случи това, толкова по-малък е шансът да възникне епидемичен взрив”, посочи още той.

Кунчев обясни, че този тип скрининг ще важи само за училищата. „Имаше разминаване, на места са пуснали списъци и в ясли, и в градини. Нямаме такова намерение за тях, това се прави само в училищата", категоричен бе той.

Главният държавен здравен инспектор отговори и на някои технически въпроси от родители.

Тестването се прави от този, който има право да го прави – т.е. от медицинската сестра или лекаря в училището, ако има такъв, или от външен екип от квалифицирани специалисти, които много добре знаят как да бръкнат в носа на едно дете", каза той. И допълни „Начинът на вземане на проба е инвазивен. Да, не е приятен, но не е нещо, което може да доведе до здравен риск".

По думите му към момента не е резонно да се правят тестове на учениците за наличие на антитела. „Идеята е да търсим реална полза от това изследване и пак казвам – решението е изцяло на родителите”, коментира Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари