Доц. Чорбанов: Коронавирусът се прехвърля само от човек на човек

1
Имунологът обясни, че вирусът не се задържа и разпространява чрез повърхности
Имунологът обясни, че вирусът не се задържа и разпространява чрез повърхности Видео: btv

Коронавирусът се предава само от човек на човек в интимен контакт.

Това обяви в интервю за предаването „Тази събота“ по bTV доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.

Дезинфекциите в детските градини и училищата са нещо хубаво, полезни са срещу всякакви патологични бактерии и хлебарки, но не и срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята, не се разпространява там. Той не живее навън, не се движи извън нашия организъм. Вирусът е особен патоген, който се прехвърля от човек на човек в изключително интимен контакт“, обясни инумонологът.

По думите му много се е спекулирало с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, а накрая се е оказало, че той не се задържа и разпространява чрез повърхности.

Според него доказателството, е че 5 млн. души са заразени в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.

Доц. Чорбанов не вижда проблем в отварянето на детските градини, защото се е доказало, че вирусът не се предава от дете на дете.

Концентрираните групи възрастни хора в социалните заведения са основните жертви в Западна Европа. Затова на Балканите жертвите са малко – ние имам малко такива социални заведения“, коментира още имунологът.

В заключение той обяви, че антителата, установени чрез тестове, не дават реална представа за това дали човек има имунитет срещу коронавируса. "Огромен брой хора не изграждат антитела, но може да имат имунитет", твърди доц. Чорбанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари