Дори и по време на пандемия – богатите стават още по-богати

1
Службата за национална статистика на Великобритания разкри, че хората, които живеят в по-бедните райони на страната издъхват по-често от COVID-19 от тези, които живеят в по-заможните райони
Службата за национална статистика на Великобритания разкри, че хората, които живеят в по-бедните райони на страната издъхват по-често от COVID-19 от тези, които живеят в по-заможните райони

Целият свят се бори с последствията от коронавируса на прага на огромна икономическа криза. Но докато едни стават по-бедни, проучване показва, че най-богатите стават още по-богати, предава Dnes.bg

 Швейцарската банка UBS преглежна банковите акаунти на 121 семейства, чието състояние е над 1,25 милиарда долара - те са част от някои от най-богатите хора в света. Банката открива, че при 77% от тях, печалбата им е "била равна или дори по-голяма от очакваната по време на най-променливия период в историята на финансовите пазари".

"Семейните офиси" са частни фирми, които работят с ултрависоки нетни лица и управляват тяхното богатство, за да може то да остане за наследниците им. Ръководителят на UBS Йозеф Щадлер заяви, че супер богатите продължават да процъфтяват финансово дори и в период, в който безработицата се увеличава бързо. Той твърди, че това се дължи на факта, че има "досатъчно пари да поемат и управляват риска като никой друг инвеститор".

В началото на юни доклад на Института за политически проучвания разкри, че шест милиардери - включително Илон Мъск, Джеф Безос и изпълнителният директор на Zoom Ерик Юан са увеличили богатството си с над 2 милиарда долара, когато през март повечето икономики бяха затворени. Тази сума е равна на парите, които британското правителство обеща за да спаси културния си сектор след пандемията.

От началото на пандемията неравенството продължава да се увеличава - докато богатите печелят още повече пари, доклад на Института за фискални изследвания установява, че най-бедните семейства са засегнати най-много от кризата, като доходите им са спаднали с близо 15%. В САЩ пандемията допълнително увеличи огромната пропаст в расовото богатство в Америка.

"COVID-19 разкри как икономическата система е изградена за да помага на богатите и как бедните страдат най-много. Трябва да се вгледаме как това неравенство се отразява на обществото като цяло. В общества, където пропастта е по-голяма, виждаме по-високи нива на психически и здравословни заболявания, насилие, както и лишаване от свобода, както и по-ниски образователни постижения, казва д-р Уанда Вупорска, изпълнителен директор на The Equality Trust, пред VICE.

Това неравенство може да се види и в последствията от вируса. Службата за национална статистика на Великобритания разкри, че хората, които живеят в по-бедните райони на страната издъхват по-често от COVID-19 от тези, които живеят в по-заможните райони. Изследването на ONS установява, че смъртността е 55,1 смъртни случая на 100 хил. души в най-бедните райони на Обединеното кралство и 25,3 смъртни случая на 100 хил. души в районите с по-заможно население.

За това група от 83 богати личности - включително режисьорът Ричард Къртис и наследницата на Дисни Абигейл Дисни - призоваха световните правителства да увеличат данъците върху тях и други членове на съсловието на свръхбогатите, за да подпомогнат икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари