"Дон Кихот" - балет от Лудвиг Минкус

0
Специално за летния месец представяме пред русенци спектакъл, изпълнен с цветове, мечти, веселие и грация
Специално за летния месец представяме пред русенци спектакъл, изпълнен с цветове, мечти, веселие и грация Снимка: Dunavmost

25 юли от 19 часа в зала Опера ще представим "Дон Кихот", балет от Лудвиг Минкус. 

Специално за летния месец сме подбрали спектакъл, изпълнен с цветове, мечти, веселие и грация. В него водещ е копнежът по красота и романтика, по хармония и сливане със света на идеалите. Историята, сънувана от Дон Кихот, ще ни разкажат великолепните балетисти. Любовта между младите Китри и Базил, които, с помощта на Дон Кихот, се противопоставят на богатия Гамаш е поднесена чрез ярка хореография, въздействащи сценични решения и приказна музика. Този букет от емоции ще поднесем на своята публика на 25 юли от 19 часа.  

Солистите Весела Василева, примабалерина на Русенска опера, Никола Хаджитанев и Росен Канев от Софийска опера и балет,  заедно с Грета Георгиева, Ирена Барбукова, Зорница Петрова и всички любими на русенци балетисти от състава са в очакване на срещата със своята публика, защото сърцата на зрителите са тяхната истинска сцена.

  •  ‚Дон Кихот” е една от най-ярките и непреходни балетни творби, както и един от най-успешните балети на хореографа Мариус Петипа. Майсторът-хореограф е успял да долови духа и традициите на танцовия фолклор на Испания и да ги претвори на сцената в тяхното разнообразие и неповторимост. Големият майстор създава ярък празничен спектакъл, изпълнен с радост и веселие и завинаги го записва в графата на шедьоврите на балетната класика. Постановката на балета „Дон Кихот” на русенска сцена е дело на творчески екип, съставен от примабалерината Веса Тонова и балетиста Йордан Кръстев.
  • Весела Василева е примабалерина на Държавна опера - Русе, носителка на Кристална лира за ролите си в "Лебедово езеро" и "Дон Кихот". На 25 юли Весела ще бъде Китри в балета "Дон Кихот" в Русе, а на 6 август ще бъде Аврора в "Спящата красавица" във Фестивала на оперното и балетно изкуство "Баба Вида" в град Видин. Репертоарът й включва „Лебедово езеро” Чайковски – Одета-Одилия; „Спящата красавица” Чайковски – Аврора; „Лешникотрошачката” Чайковски – Клара; Лешникотрошачката - хореография Сергей Бобров (с Варненска балетна трупа), „Жизел” Адолф Адам – Жизел; „Аполон Мусагет” Стравински – Полихимния; „Уличното цвете”, "Дон Кихот" Лудвиг Минкус - Китри, "Ромео и Жулиета", Чайковски - Жулиета (хореография Силвия Томова), "Снежанка и седемте джуджета" Александър Йосифов - Снежанка (хореография С.Томова) и много други на сцената на българските оперни театри и в чужбина - Италия, Испания, Дубай, Корея, Белгия, Германия, Холандия.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари