Докога ще се руши Клубът на дейците на културата

0
Къщата е построена е през 1900 г. от известния архитект Нигос Бедросян
Къщата е построена е през 1900 г. от известния архитект Нигос Бедросян Видео: БНТ

Една от емблематичните сгради на Русе се руши от години

Сградата е собственост на Община Русе и друго юридическо лице, уточняват от БНТ. Тепърва обаче от администрацията се заемат с ремонта и реставрацията на красивата къща в центъра на града.  Констатирани са различни дефекти по стените и таваните, но за щастие няма конструктивна неустойчивост. 

Вече са заложени средства в общинския бюджет по проектиране на консервация и реставрация за възстановяване на сградата и стенописите, които са на повече от 120 години. Обявена е обществена поръчка, а от четирите фирми-кандидати, ще бъде избран изпълнител. След това ще бъде сключен договор и чак тогава ще е изготви инвестиционен проект, съобщи началникът на отдел "Техническа инфраструктура" Катя Павлова. 

Според предварителните разчети на администрацията ремонтът на архитектурното бижу ще започне през 2021 година. 

Къщата е построена е през 1900 г. от известния архитект Нигос Бедросян. Фреските и декоративните елементи по стените и таваните  са дело на френския художник Карло Франческони, който ги е изработил през 1902г. Сградата е на два етажа, като първият етаж е отреден за търговската дейност на търговеца Георги Мартинов. Тъй като магазинът, който е бил разположен на партера, е носел името "Лоза", по декорацията на фасадата на сградата също има малки гроздове, които стоят над входовете. Внушителната фасада завършва с три мансардни кули с ламаринено покритие и с красиви декорации на каменни гроздове. На подовата мозайка при входа към горния етаж е изписана с латински букви думата "SALVE". Този надпис се среща и в други русенски къщи и представлява стара римска традиция за поздрав към стопаните и гостите на дома. На втория етаж са били разположени жилищните помещения на цялата фамилия Мартинови.

Къщата е обявена за Паметник на културата. Клубът на дейците на културата е най-старият местен клуб с 80 годишна история. Днес Мартиновата къща, както е известен домът на Клуба на културните дейци в Русе, е сцена за концерти, спектакли и творчески срещи. Заради естествения декор, който предлага сградата в нея са снимани няколко игрални филма. Повече от 25 години се организира Национална джаз среща през месец ноември.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари