Доклад на държавния департамент за състоянието на човешките права в България

0
Насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми със съдебната независимост; сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително медийна цензура са само част от заключенията
Насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми със съдебната независимост; сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително медийна цензура са само част от заключенията

Сред важните въпроси, свързани с правата на човека, бяха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми със съдебната независимост; сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително медийна цензура, насилие и заплахи от насилие срещу журналисти и корпоративен и политически натиск върху медиите...

Днес държавният секретар Блинкен обяви публикуването на Доклада за състоянието на човешките права за 2020 г. Съединените щати поставят правата на човека в центъра на външната ни политика, защото те са от съществено значение за мира и стабилността, съобщава Посолството на САЩ в София.

Тази година докладът обхваща 198 държави и територии. Държавният департамент издава този възложен от Конгреса доклад всяка година през последните 45 години. Това е важна част от продължаващия диалог, който Вашингтон води със своите приятели и съюзници в стремежа си да подобри ситуацията с правата на човека във всички държави, да изгради свят, в който всички граждани са свободни, равни и овластени, поясняват от дипломатическата служба.

Агенция „Фокус“ публикува цялостен превод на текста, публикуван от Посолството на САЩ в София:

България е конституционна република, управлявана от свободно избрано еднокамарно Народно събрание. Коалиционно правителство начело с министър-председател ръководи страната. Изборите за Народно събрание се проведоха през 2017 г. и Централната избирателна комисия не съобщи за големи нередности на изборите. Международни и местни наблюдатели считат изборите за Народно събрание и президентските избори през 2016 г. за свободни и честни, но отбелязват някои недостатъци.

Министерството на вътрешните работи отговаря за правоприлагането, миграцията и граничния контрол. Държавната агенция за национална сигурност, която се отчита в кабинета на министър-председателя, отговаря за разследването на корупция и организирана престъпност, наред с други отговорности. Армията отговаря за външната сигурност, но също така може да съдейства за сигурността на границите. По време на извънредното положение, свързано с коронавируса, армията имаше правомощието да налага мерки и ограничения за COVID-19, но не го упражняваше. Националната служба за защита отговаря за сигурността на високопоставените лица и отговаря на президента. Гражданските власти поддържат ефективен контрол над силите за сигурност. Членовете на силите за сигурност извършиха някои злоупотреби.

Сред важните въпроси, свързани с правата на човека, бяха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми със съдебната независимост; сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително медийна цензура, насилие и заплахи от насилие срещу журналисти и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или лица, търсещи убежище; сериозни корупционни действия; престъпления, включващи насилие или заплахи с насилие над роми; насилие над деца; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, хомосексуалисти, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица.

Властите предприеха стъпки за преследване и наказване на длъжностни лица, извършили нарушения на правата на човека, но действията на правителството бяха недостатъчни и безнаказаността беше проблем."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари