Дод. Ангел Кунчев: Ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти

1
Има ли опасност да се заразим с COVID-19 на морето?
Има ли опасност да се заразим с COVID-19 на морето? Видео: NOVA

"Чувството, което имаме, че всичко е отминало, е малко измамно. За Европа нещата вървят към затихване на епидемията." 

Това заяви доц. Ангел Кунчев пред NOVA.

По думите му усилията им са насочени към много добър надзор. Максимално бързо да се установяват контактните и да се изолират, за да се ограничи разпространението на заболяването.

Той бе категоричен, че България и Черноморието са едни от най-безопасните места в Европа.

"Дали желан или не, то това бе един стрес тест. Дори някои болници, които нямат интензивни отделения, успяха много бързо да се организират и да ги направят. Не можем да твърдим, че ваксината за БЦЖ е причината да имаме най-ниска заболеваемост. Наистина се надявам това да е така, но за момента нямаме доказателства", каза още той.

Кунчев заяви, че се следи информацията за хидроксихлорохина и затова дали да бъде прилагам или не. "У нас много малко души са получавали медикамента и то винаги под лекарско наблюдение", каза  доц. Кунчев.  Що се отнася до лечението с кръвна плазма, то Кунчев коментира, че у нас има много малко хора, които са преболедували вируса и могат да дадат кръв.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че 99% от здравната дейност у нас е възстановена. „Още преди седмица разрешихме профилактичните прегледи. Най-напред възстановихме имунизациите, след това ги разширихме с всички профилактични. Възстановихме работата и на службите по трудова медицина и прегледите при общопрактикуващите лекари”, допълни той.

Кунчев коментира има ли опасност да се заразим с COVID-19 на морето. „На открито, при интензивно слънчево греене, ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти”, заключи доцентът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари