Доброволци: Силно се надяваме хората да ни чуят!

4
Ще разговаряме с хората, които подценяват опасността, ще раздаваме брошури с телефонни номера и инструкции
Ще разговаряме с хората, които подценяват опасността, ще раздаваме брошури с телефонни номера и инструкции Видео: Русе Медиа

Близо 40 доброволци от различни политически партии и обикновени граждани се обединяват, за да водят разяснителна кампания на хората в Русе, свързана с превантивните мерки срещу коронавируса. След призива и срещата на кмета Пенчо Милков вчера за подобна инициатива, днес участниците вече започват своите обиколки из различни части на града.

Те са снабдени с маски, ръкавици и баджове от общината, която е подготвила и брошури с полезна информация за гражданите. Предстои в началото на следващата седмица да има нови материали, както и плакати, които ще бъдат разлепени и в градския транспорт.

Идеята е да включим гражданското общество, за да помогне само на себе си. И сега да се огледаме, виждаме хора, които са седнали по пейките. Повечето от тях са възрастни, които подценяват опасността. Изготвихме карта и разделихме града на шест зони, като самите доброволци изявиха желание за коя от зоните да се погрижат. Те ще обходят парковете, зоните за отдих, кварталите, където да разговарят с хората там. Ще засилим присъствието на доброволци и общински служители и на входовете на големите хранителни хипермаркети“, каза зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев пред камерата на Русе Медиа.

Сред участниците е и общинската съветничка Биляна Кирова, която се надява призивът за спазване на мерките за безопасност да бъде чут от хората. „Идеята е да им обясним колко е важно да си останат вкъщи и да спазват предписанията, защото това може да спаси много човешки животи. Ще раздаваме брошури, на които има важни телефони, на които могат да се обръщат при нужда, както и инструкции какво трябва да направят, за да може да се предпазим всички заедно. Важно е в момента да бъдем заедно, в мислите, в действията си, за да може да не се разпространява вирусът сред нас“, сподели Биляна Кирова.

Русенката Десислава Величкова е част от група, която се е организирала във фейсбук с желанието да помага в този труден момент. „С радост бихме помогнали на всеки нуждаещ се. Или имаш желание и го правиш със сърце, или търсиш вече някакви други лични облаги. Всеки един има притеснения, но все пак този вирус посяга най-много на възрастните хора. След като ние сме в групата, която е по-малко рискова, смятам, че ние сме лицата, които трябва да вземат мерки да помагат“, казва тя.

А адвокат Златан Златанов коментира, че участва като доброволец, тъй като смята, че всички трябва да са обединени в този изключително важен момент на криза. „Тя не прави разлика между отделните социални съсловия, между раси, полове и класи и всички ние трябва да сме солидарни в контекста на събитията, които се случват в момента. Ето защо всеки от нас трябва да допринесе със свои усилия като част от общото да се преборим с това нечувано досега в световната история зло“, казва русенецът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари