ДНК-експертиза на банковия обир до училище "Христо Ботев" бави делото

0
Банковият обир беше извършен досущ като по филмите, като още издирват съучастника на Илиян
Банковият обир беше извършен досущ като по филмите, като още издирват съучастника на Илиян Снимка: "24 часа"

Упорито неявяване на вещо лице от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология стана причина за поредно отлагане на дело за исторически банков обир, извършен като по филмов сценарий

Ключовата за случая експертиза - на открита ДНК-следа, която се твърди, че е на обирджията, обаче препъва делото вече пред втора съдебна инстанция. Молбата от името на вещото лице заседанието да се отложи, тъй като е в отпуск, е пристигнала в последния момент - в петък, след като е изпратена в сряда, а от седмици се знае, че делото ще се гледа в понеделник.

Както „Утро“ неведнъж подробно писа, невижданият от години обир, извършен през март 2016 година, когато банката до СУ „Христо Ботев“ все още беше Пощенска и от нея бяха отмъкнати над 188 000 лева, без нито една охранителна система и датчик да засече злосторниците, приключи след 12 съдебни заседания на първа инстанция през януари. Вкараният още преди близо 3 години в ареста Илиян Петров бе осъден на 10 години затвор, но защитата му е категорична, че ще оспорва наказанието докрай, тъй като 51-годишният видинчанин е невинен. Така и стана, като пред втората инстанция в лицето на Апелативния съд във Велико Търново адвокатите му начело с борбена софийска защитничка поискаха повторен разпит на вещото лице по ключовата ДНК-експертиза.

Вероятната причина е във факта, че така и не стана ясно въпросният материал от каква следа е извлечен и изолиран - косъм, отпечатък или друг биологичен източник. Не е трудно да се предположи, че вещото лице отново ще посочи, че е затруднено с явяването си - дали заради натрупани неотложни ангажименти, или възникнали в последния момент родителски грижи. Заради същите тези причини казусът бе отлаган неведнъж на първа инстанция - пред Окръжния съд в Русе, след като в последния момент експертката посочваше все инцидентно появили се обстоятелства, които ѝ пречат да пътува до Русе.

Накрая, след като стана ясно, че столичанката откровено няма желание да дойде до русенска съдебна зала, експертизата ѝ бе приета чрез нестандартен способ - по делегация в Софийски градски съд, за да ѝ бъде удобно да присъства.

В прецизния сценарий на старателния обир е участвал още един извършител, който е записан от охранителни камери, но не може да бъде разпознат и няма доказателства, които да го уличат. Илиян бе задържан на летището именно след ключовата ДНК-следа, преди да хване самолет за чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари