Днес е Денят на река Дунав

2
Във Видин, Свищов и Русе се предвижда флашмоб "Дунавското край Дунав"
Във Видин, Свищов и Русе се предвижда флашмоб "Дунавското край Дунав"

"Открий Дунав" е мотото на кампанията по повод на 29 юни - Ден на река Дунав

Това съобщи на БТА Весела Комаревска от Басейновата дирекция "Дунавски район" /БДДР/ в Плевен. Тя уточни, че целта е да се насърчи опознаването на река Дунав и нейните притоци, и отново да се подчертае жизненоважната им роля за осигуряването на вода, храна, отдих и поминък.

Заради глобалната пандемия с COVID-19, планираните събития ще се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки.

За първи път тази година от природния парк "Персина" - Белене, канят на Фестивал на къдроглавия пеликан.

Във Видин, Свищов и Русе се предвижда флашмоб "Дунавското край Дунав". Образователни инициативи ще се състоят в Оряхово. В Лом, Долни Вадим и Козлодуй организират акции за почистване на брега на реката от отпадъци. В Плевен ще се състои "Ден на река Дунав в музея". Богатството на флората и фауната на реката е един от акцентите на традиционното отбелязване на 29 юни в Байкал с лекция на доц. д-р Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей - София. Образователни и екологични инициативи организират в Гулянци и Никопол. За поредна година в Белене ще има "Фестивал на Дунав". В Свищов и Долна Оряховица се предвиждат акции за почистване. За 30 юни е планирана онлайн лекция "Непознатите реки". Във Велико Търново и Русе са организирани открити уроци с ученици. Кампания за Деня на Дунав с изложби и концерти е подготвена в Силистра и населени места от общината.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни - датата, на която в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав. Организатор на кампанията на европейско равнище е Международната комисия за опазване на река Дунав, поясни Весела Комаревска от БДДР-Плевен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари