Диви животни изядоха яйца на пеликани в резервата "Сребърна"

0
Птиците са били подплашени от енотовидно куче
Птиците са били подплашени от енотовидно куче Видео: БНТ

Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна" и са ги подплашили.

От видеонаблюдението се вижда, че животно е изяло част от яйцата, а птиците са се преместили. Според еколозите, няма опасност пеликаните да останат без поколение, защото първите, долетели още през декември, са измътили малки, предава БНТ.

Според специалисти, пеликаните са били подплашени от енотовидно куче. Вижда се как то взема яйца от гнездата. Затова екоинспекторите ще търсят вариант да опазят защитените птици, макар че електропастир в района на езерото не могат да сложат.

Анелия Николова - директор на Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ - Русе: По някакъв начин да ограничим достъпа до пеликанската колония или поне да привлечем, ако е едно или няколко животни в друга част на резервата, където няма гнездящи птици.

Пеликаните от наколните платформи вече имат поколение, а тези, които гнездят по земята, са в размножителен период.

Анелия Николова - директор на Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ - Русе: Ние вярваме, че няма да бъде компрометиран размножителния период, базирайки се на опита ни от миналата година, когато птиците три пъти загнездваха, три пъти снасяха яйца.

Камерите в резервата "Сребърна" са хванали и около 30 розови пеликана. Екоинспекторите се надяват и тази година като миналата някои от тях да остана да гнездят тук.

Анелия Николова - директор на Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ - Русе: И се излюпи едно розово пеликанче.Това, което е интересно при тях - малките пилета на розовите пеликани са черни.

Езерото Сребърна целогодишно се обитава от лебеди, а от прелетните птици вече могат да се видят и първите чапли. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари