Дирекции на МВР подкрепиха Гешев по шаблон

2
Структурите на МВР очевидно са впрегнати да пишат положителни становища за кандидатурата на Гешев
Структурите на МВР очевидно са впрегнати да пишат положителни становища за кандидатурата на Гешев Снимка: БГНЕС / Архив

Една дузина дирекции на МВР са подкрепили номинацията на зам. главния прокурор Иван Гешев за ръководител на държавното обвинение през следващите 7 години.

Това става ясно от публикуваните в четвъртък от Висшия съдебен съвет становища във връзка с процедурата по избор на нов главен прокурор, пише вестник СЕГА.

Въпреки че конституцията постановява разделението на властите, структурите на МВР, които са в изпълнителната власт, очевидно са впрегнати да пишат положителни становища за кандидатурата на Гешев, който е представител на съдебната власт. В сайта на ВСС са публикувани възвания на областните дирекции на МВР в Пазарджик, Пловдив, Видин, Варна, Плевен, Велико Търново, Монтана, Благоевград, Бургас и Добрич. Освен тях подкрепа е изразила и Столичната дирекция на вътрешните работи, както и Главна дирекция "Национална полиция".

Във всяка една от публикуваните позиции се казва, че Иван Гешев създава много добра координация и взаимодействие между прокуратурата и структурите на МВР.

Впечатление прави, че е част от позициите са писани по шаблон.

"Наложеният стил на екипна работа и тясно взаимодействие, съчетани с последователност, компетентност и твърдо отстояване на върховенството на закона, дават необходимата увереност в ежедневната работа на служителите на МВР", отбелязва директорът на ОДМВР – Варна старши комисар Даниел Пашов. Абсолютно същото изречение е написано и в становището на ОДМВР във Велико Търново и Добрич.

Кандидатурата на Гешев е подкрепена и от над 30 структури на държавното обвинение от цяла България. Прокуратурите от Апелативния район Бургас са публикували своето становище на 29 юли, като само ден по-късно са решили да изпратят и допълнение, в което са добавени имена на прокурори, чийто подпис стои под позицията. Зад номинацията на Гешев са застанали и Югозападният университет "Неофит Рилски", както и Университетът за национално и световно стопанство. Браншовите организации като Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите също изразяват подкрепата си.

Публикуваните негативни становища срещу кандидатурата на Гешев са само три. В позицията на Адвокатския съвет - Пловдив се казва, че признанието на Гешев, че не споделя мнението за разделението на властите, е недопустимо и несъвместимо с конституцията. Номинацията му не е подкрепена и от сдружение "Правосъдие за всеки", което преди месец организира протест пред столичната Съдебна палата, след като стана ясно, че Гешев е единственият кандидат за главен прокурор. Третото негативно становище е на съдията от Софийския районен съд и доктор по административно право Васил Петров, който изразява съмнение, че Гешев разбира от административно правораздаване, и затова заключава, че неговата кандидатура не бива да бъде одобрявана от ВСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари