Димитър Стоянов: "Труд" е машина за дезинформация

0
Опитът да се прокара, че това е посегателство върху свободното слово, всъщност е опит да бъде защитена една пропагандна машина на ГЕРБ и ДПС
Опитът да се прокара, че това е посегателство върху свободното слово, всъщност е опит да бъде защитена една пропагандна машина на ГЕРБ и ДПС

"Опитът да се прокара, че това е посегателство върху свободното слово, всъщност е опит да бъде защитена една пропагандна машина на ГЕРБ и ДПС", смята журналистът

“Изцяло адмирирам решението на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков - и то не защото имам някакви близки отношения с него, да изведе в. "Труд" от офисите, за които те не са плащали. Когато имаш договор, парите са дължими. Очевидно има неизпълнение на този договор. За мен опитът да се прокара, че това е посегателство върху свободното слово, всъщност е опит да бъде защитена една пропагандна машина на ГЕРБ и ДПС”.

Това каза разследващият журналист в “Биволъ” и Bird.bg Димитър Стоянов  в интервю за ФАКТИ.

След шестмесечен конфликт, започнал през юли т.г., между Министерството на културата и в. “Труд”, в позициите им съответно на наемодател и наемател на офисни помещения - публична държавна собственост, вчера служители на МВР, областната администрация и Министерството на културата запечатаха помещения в редакцията на вестника.

235 794,05 лева към 09:49 часа тази сутрин е размерът на неустойките и невъзстановени консумативи от страна на дружеството „Южен кръст” ЕООД, което издава вестника, посочиха от министерството. Задълженията се трупат от 2012 година. Около 95 хиляди лева са задълженията от неплатени наеми, над 133 хиляди лева са натрупани през периода октомври 2015 г. - ноември 2018 година от неплатени консумативи, други 7142 лева са дължими като консумативи за септември и октомври т.г. Въпреки това, “Труд” говори за политическа репресия срещу себе си. Представители на ПП ГЕРБ пък развяха днешното издание на вестника в демонстрация пред Министерството на културата.

Става ли дума тук за похищение върху свободното слово - по този въпрос разговаряхме с журналиста Димитър Стоянов.

“За мен "Труд" е машина за дезинформация. "Труд" не е надежден източник на информация от много време насам. Не казвам, че Петьо Блъсков е петно върху журналистиката, но моето усещане е такова. Виждали сме Петьо Блъсков само в компрометиращи ситуации - един човек, който се появява пиян по студиа, организира подписки срещу президента с изцяло политически мотиви. За мен той е извън полето на журналистиката и много повече в полето на пропагандата", коментира Стоянов.

Десислава Атанасова, която е председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и в 47-мото Народно събрание, поиска да бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание заради запечатването на редакцията. "За всеки от нас е ясно, че ако не си плаща сметките или задълженията му станат изискуеми, няма как да кажем, че това е репресия. Това са пазарни отношения”, коментира Стоянов.

“Г-н Блъсков е успявал да не плаща по време на управлението на ГЕРБ поради една или друга причина. Аз имам своите обяснения за това. Моето мнение е, че той е толериран, защото е обслужвал ПП ГЕРБ”, каза още той.

"Давам ви пример с Асен Йорданов, чиито сметки бяха запорирани заради претенция за неплатени осигуровки, като дори те да не са платени, давността им отдавна бе изтекла. След това обаче се оказа, че той е платил тези осигуровки и предостави документи за това. А г-н Блъсков системно не плаща. Нека направим паралел между Асен Йорданов и Петьо Блъсков.

И в “Биволъ”, и в Bird.bg винаги сме се издържали благодарение на дарения. Малки дарения от малки дарители, суми в порядъка на 5-10 евро на месец, в някои случаи и 1 евро. За това имаме претенция да сме истинска обществена медия, защото финансирайки ни, обществото е нашият работодател. Г-н Блъсков обаче винаги намира някакви канали за финансиране - много съмнителни канали.

Нека не забравяме, че имаше и други издания, които бяха с големи задължения към КТБ. "Преса" например предпочете да фалира. Какъвто и да е Тошо Тошев, той не позволи "Преса" да се превърне в това, в което се превърна "Труд". Нито осъждам, нито оправдавам някого, но всичко е въпрос на избор. Моето лично мнение е, че Петьо Блъсков е своеобразен събирателен образ на всички негативни черти на българската журналистика от Прехода. В неговото поведение аз разчитам тежки зависимости, разчитам корупция, доколкото изобщо такава може да има в журналистика - по смисъла на Наказателния кодекс такава не съществува. Мисля, че г-н Блъсков е патология за българската журналистика".

На въпроса защо сега се случва изгонването, Димитър Стоянов отговори така: "Най-вероятно, защото сега задължението му са станали изискуеми, най-вероятно, защото сега той дължи 133 000 за наем. Всеки, който дължи нещо, в някакъв момент трябва да се издължи”.

“Виждаме, че и преди г-н Блъсков е имал задължения - към СБЖ, защото е използвал техните бази за почивни станции, към КТБ, когато е взел заем, а сега виждаме, че има задължения и към държавата. Очевидно г-н Блъсков не е кой знае какъв платец”, завърши Димитър Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари