Димитър Стоянов: След разкритията ни за някого, го правят управляващ

0
Това заяви разследващият журналист от "Биволь"
Това заяви разследващият журналист от "Биволь"

Да отстояваме свободата на словото ни струва страшно много.

Всеки от нас е обект на сериозен натиск, не говоря само за нападения, заплахи, влизания в домовете, предупрежденията вървят заедно с предложенията - на принципа на моркова и тоягата.

Това заяви в студиото на Факти.бг разследващият журналист от "Биволь" Димитър Стоянов.

"В последните години има тенденция на дезинформационни кампании, на клеветнически кампании. България трайно е на 111-о място по свобода на словото. Съмненията около убийството на Виктория Маринова не са определящото за позицията ни в класацията. Маркерът, по който тя се изгражда е свободата да кажеш нещо, но и свободата да бъдеш чут. Живеем в ситуация на много тежък медиен монопол, печатните медии и тяхната разпространителска мрежа са овладени от олигархичен кръг. Медиите, които не вървят в коловоза на официалната власт преживяват много тежки моменти. Имаме концентрация на медийна собственост - все неща, които не са вписват в свободното слово и европейската представа за медии. Медиите са монополизиран пазар, дори телевизиите са овладени чрез рекламата", коментира журналистът.

"Този арест показа тежките зависимости на българските власти от икономически субекти. Той беше и предупреждение към нас, че трябва да спрем. Когато ние бяхме задържани, органите на реда имаха пълното съзнание, че ние отиваме там да спасяваме доказателства. Те ни закопчаха и стояхме в тази нива 4-5 часа, докато документите горяха на 40 метра от нас и никой не направи нищо, за да спаси тези материали", разказа Стоянов.

"Имам усещането, че като разкрием публичен факт за някой в обществото, това е като атестация и управлението го издига. Особено в съдебната власт, това е много популярно. Светослав Глосов много си прилича с Димитър Франтишек, който оглавява специализираната прокуратура.

Глосов беше обект на наше разследване покрай информацията, а и доказателствата за източване на проект, финансиран с европейски средства - пътят между Сепарева баня и Паничище. Документално, със свидетели, стигнахме до обоснованото предположение, че от този път са източени между 2 и 3 млн., той е финансиран с 5,4 млн. Голяма част от дейностите не са извършени, други са извършени некачествено, цели слоеве от този път не са полагани. На места, където е трябвало да се положи бетонизирана баластра, е използвана пръст от съседен хълм. Започна разследване, бях разпитван в Дупница. В един момент се оказа, че няма доказателства, експертизите стигнаха до извода, че с пътя всичко си е точно и Светослав Глосов влезе в борда на АПИ, после го оглави и станахме свидетели на катастрофалните събития до Своге. Разкритията по отношение на някого в "Биволь" към днешна дата са атестация, че той върши работа на властта“, каза Димитър Стоянов.

Целия разговор с разследващия журналист Димитър Стоянов гледайте във видеото:

"От обществото Цацаров е възприеман като еманация на корупцията. Той може би е бил много ерудиран съдия, но голяма част от осъдителните присъди в международните съдилища, произнасяни срещу България, са по актове, произнасяни от Цацаров. В някаква степен може да е добър юрист, но определено не е антикорупционер. Той е точно противоположното на Лаура Кьовеши поне в моите очи.

Не може човек, който е уличен в симулативна сделка - тази история с градините, за нещо, за което Цветанов напусна парламента, той да оглавява прокуратурата, да бъде един от тримата големи. В Европа това не може да бъде подминато, но тук мина. Разкритията по "Яневагейт" - стана ясно, че този прокурор сключва сделки с Изпълнителната власт - нещо недопустимо, нещо, за което всеки прокурор от европейска държава би потънал в забвение, само че тук не се отрази по никакъв начин на кариерното развитие на г-н Цацаров.

Във времето, в което той управлява прокуратурата, ние сме свидетели само на скандали. Не видяхме нито едно голямо дело за корупция, единствената произнесена присъда е срещу Десислава Иванчева, която поражда съмнения. При условие, че сме свидетели на картели, на страхотни корупционни сделки, виждаме Иванчева, осъдена на 20 години за 70 000 евро - това ли е победата, с която Сотир Цацаров ще ознаменува своя мандат?", завърши Стоянов.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари