Димитър Събев: Когато се слагат тавани на цените, се стига до спекула и черен пазар

1
Инфлацията вече изразходи голямата си сила, но на първо място трябва да се подкрепят доходите на най-уязвимите групи, заяви още Събев
Инфлацията вече изразходи голямата си сила, но на първо място трябва да се подкрепят доходите на най-уязвимите групи, заяви още Събев

Инфлацията вече изразходи голямата си сила, но на първо място трябва да се подкрепят доходите на най-уязвимите групи, заяви още Събев

Национално координационно звено ще следи от днес цените на хранителните продукти, обяви служебната власт.

„Едно следене на цените само по себе си няма да им повлияе особено. В една пазарна икономика правителството има много ограничени лостове върху цените. Историята на икономиката е показала, че когато се слагат тавани на цените, се стига до спекула и черен пазар, а не до понижаване на цените“, това коментира в ефира на bTV Димитър Събев от Института за икономически изследвания.

Според него на първо място трябва да се подкрепят доходите на най-уязвимите групи. А дългосрочно – през следващите 3 - 5 години, да се заздрави производителния потенциал на страната ни.

„Слагането на тавани и наблюдението на цените са палиативни мерки“, посочи Димитър Събев.

„Когато цените започнат да падат, всъщност имаме проблем – това е състояние на дефлация. В икономиката започват да се губят работни места. Най-отговорно заявявам, че е по-хубаво на хората да им е малко по-скъпичко, но да си имат работа и да получават редовно заплата, отколкото да им е евтино, но да не получават никакви пари. Сегашната инфлация е много неочаквана. Тя е резултат от ситуационни фактори. Тя е като дух, изпуснат от бутилката“, коментира още експертът. Според него хората свикват да очакват по-високи цени.

„От март - април процентите на годишната инфлация ще бъдат по-малки. Чисто математически ще видим по-малко стряскащи новини за ръста на цените. Инфлацията вече изразходи голямата си сила. Когато доходите ни не нарастват със същия темп, това води до по-малки приходи за производителите. Тогава те се мъчат да реагират и се възстановява едно равновесие“, посочи Димитър Събев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Тавана
    Това с тавана на цените аз съм го гледал вече. Таван на цените за телевизори има, ама телевизори няма. Който не е спал четири седмици в чакане пред тогавашния магазин до часовника в центъра, по добре да си мълчи.
  • -3
    3
    Абе, пундек...
    Сложете таван на цените и овладейте спекулата и черния пазар. Има си начини - отнемане на лиценз, огромни глоби и т.н., но нали на проверяващите ще им бъде предложена пачка пари и всичко ще бъде заметено. Така е в скапаната ни държава...
  • 9
    2
    !@#$
    Нищо лошо няма в думата "спекула". В по разширен смисъл значението е "възможност". Някой са надарени със способност да разпознават възможностите и стават богати, други не сме. Проблемът е монополът и свързаната с него корупция. Ако в нормална държава чрез прясното мляко може да реализираш 200% печалба още на следващия ден ще има 8 нови вериги хранителни магазини, които ще ти го продават с 50% надценка. Ама в България няма как да стане защото никой няма да ги допусне до пазара.
  • 1
    1
    Русенец
    Така ли бааастун??? А когато фирмите надуват цената без да има причина не е спекула??? Когато разликата в “нашите” цени и “европейските” е брутална не е спекула и монопол???? Що не ти еба майката на масата пред тебе а????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари