Димитър Недев подари на екипажа на новия кораб "Искър" икона на Свети Никола

2

Днес бе кръстено най-новото попълнение във флотилията на ИА „Проучване и поддръжане на р. Дунав“ - маневрен кораб „Искър“.

Той е изработен в „С.Ц. Корабостроителница АТГ Гюргево“ и включва още понтон, шалан и драга, с които агенцията ще може да изпълнява самостоятелно корекции на речното дъно.

През юни очаквам да започне обучението на екипажите за това как да се използва комплектът и след осигурено финансиране да пристъпим към удълбочаване на критичните участъци на р. Дунав, така че да осигурим целогодишно корабоплаване“, заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, който бе официален гост на церемонията.

Изпълнителният директор на агенцията инж. Павлин Цонев припомни, че тази година се навършват 100 години от първия закон за службата за поддържане и подобряване плавателността на Дунава и че новият кораб носи името на първия български влекач, преобразуван по-късно в товаро-пътнически кораб.

„Ние поемаме щафетата на онези първи кораби, порили вълните на Дунава, и продължаваме да работим за поддържане и подобряване на плавателността й“, допълни инж. Цонев.

Поздравления към екипа на ИАППД и капитана на кораба отправиха още областният управител Анатоли Станев и зам.-кметът на Русе Димитър Недев. Недев подари икона на Св. Николай Чудотворец, която да закриля екипажа на кораба и заяви, че задачата по удълбочаването на р. Дунав е изключително отговорна, тъй като тя остава най-дългият вътрешноводен плавателен път в Европа.

Кръстникът Анета Ангелова пожела попътен вятър на кораба и разби бутилка шампанско в корпуса му.

Маневреният корабИскър“ е доставен в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари