Димитър Марков: Бъдещите ни делегирани прокурори ще са подложени на изключително напрежение

1
От прокуратурата подцениха избора на тези прокурори
От прокуратурата подцениха избора на тези прокурори Снимка: БГНЕС

От прокуратурата подцениха избора на тези прокурори

Бъдещите ни делегирани прокурори вероятно ще бъдат подложени на „изключително напрежение“, тъй като ще трябва да отговорят едновременно на очакванията на Европейската прокуратура и на недотам легитимните очаквания на някои заинтересовани кръгове вътре в страната.

Това коментира пред БНР Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Според него от прокуратурата подцениха избора на тези прокурори. Той припомни, че броят 10 за българските делегирани прокурори е бил определен от страната ни и това не е квота, която ни е наложена от Европейската прокуратура. По думите му броят е бил съобразен с тежестта на работата, която се очаква да извършват тези прокурори.

По думите му критериите за подбор са изработени у нас, но се е получило разминаване с това, което Европейската прокуратура търси. Марков допуска, че към новия избор ще се пристъпи и с нови правила.

Според него посланието между редовете от Брюксел е ясно – има заложени параметри, които трябва да се изпълнят и не можем да останем с четирима прокурори, както и не можем да преноминираме отхвърлените шест кандидатури.

Трябва по ред в съответствие с европейските правила България да излъчи тази квота от 10 прокурора. /…/ Това е един прост резултат и процедурата, по която българската прокуратура ще намери начин да излъчи тази бройка, наистина не е работа на Европейската прокуратура“, отбеляза Димитър Марков.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари