Димитър Маргаритов: Сайтът за цените на храните е с кухи формули, липсват реални действия

0
Това е опит да се систематизира информация, която не води нито до повишаване, нито до намаляване на цени, посочи още той
Това е опит да се систематизира информация, която не води нито до повишаване, нито до намаляване на цени, посочи още той Видео: bTV

Според Петър Ганев малките магазини могат да свалят цените и да привлекат потребители

Сайт с кухи към момента формули и липсва на реални действия за понижение на цените". Така бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов определи сайта за проверка на цените на храните, който заработи вчера у нас.

Това е опит да се систематизира информация, която не води нито до повишаване, нито до намаляване на цени“, посочи още той в ефира на bTV и припомни, че няма как да се стигне до нормативни промени без работещ парламент.

Диалогът, който е проведен много отдавна вече в страни като Франция, Гърция и Испания, доведе застопоряване на цените основни хранителни продукти за определен период от време. Този диалог го нямаше тук, липсват реални действия“, посочи Маргаритов, а по-късно допълни, че няма и адекватни реакции.

Според Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика, сайтът по-скоро би довел до обърквания.

Относно проверките на КЗК той посочи, че дебатът се води така сякаш у нас има само големи вериги. Проверяват се продукти, които ги има само там.

Обосновката на проверките малко ме озадачава. Има малко анализ, че цените на енергийните суровини са тръгнали вече надолу, а не се вижда рязка промяна в цените на храните. Цитират се изказвания, които в голяма степен звучат доста безобидно, но според КЗК са лоши и започват атакувания. Това според мен ще доведе до мълчание от производители и търговци. Не съм убеден, че диалогът между държавата, производителите и веригите не е още по-забатачен“, посочи Петър Ганев.

Според него сега малките хранителни магазини имат шанса да свалят цените и да привлекат повече потребители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари