Димитър Ковачевски: България да изпълнява решенията на съда в Страсбург

0
Македонският премиер Димитър Ковачевски поиска България да „зачита македонците в България“
Македонският премиер Димитър Ковачевски поиска България да „зачита македонците в България“

Македонският премиер Димитър Ковачевски поиска България да „зачита македонците в България“

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски призова днес властите в България да спазват решенията на Съда по правата на човека в Страсбург относно правата на сдружаване на македонците, които София не изпълнява и до днес.

На въпрос какви са мотивите и причините да бъде закрит културният клуб в Битоля, носещ името Иван Михайлов и кога българите ще бъдат записани в конституцията на страната, какъвто ангажимент пое държавата, за да влезе в ЕС, отговор дойде от пресцентъра на правосъдното министерство, съобщи bTV.

„В предстоящия период ще има консултации между президента на РСМ, министър-председателя, председателя на Народното събрание, министерствата и други институции за сформиране на работна група, която да работи по подготовката на промените в конституцията. Ще се проведат и експертни дискусии, за да започне процедурата по промяна на конституцията. Затова обаче е необходимо мнозинство от 2/3 в парламента“, гласи отговорът.

Такова мнозинство обаче към момента няма. А на този фон премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски поиска България да „зачита македонците в България“.

„Винаги сме реагирали по отношение на всички граждани, които се самоопределят като македонци, независимо в коя държава се намират. Те имат същите права, както и останалите граждани, включително правото на свободно самоопределение”, каза премиерът.

"Има присъди на Съда по правата на човека, които България не е изпълнила и до днес и затова призовавам още веднъж българските власти. да действат в съответствие с решенията на Съда, в съответствие с европейските правни норми за защита на правата на малцинствата, защото става дума за държава-член на ЕС, а тези граждани, които са граждани на България и които се самоопределят като македонци, са същевременно и граждани на ЕС. Нека не забравяме, че България е член на ЕС. Призовавам още веднъж за спазване на всички права, така както у нас се спазват правата на всички етнически общности и на всеки човек, който се е самоопределил различно от македонците или от други, които са част от нашето общество”, каза Ковачевски.

Той призна, че в Конституцията на България признава индивидуални, а не колективни права, каквато практика съществува и в други държави. Но въпреки това настоя, че в България има граждани, които се самоопределят като македонци и, съответно, трябва да могат да ги упражняват правата си както всеки гражданин, който се самоопределя по различен начин от македонците в РСМ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари