Димитър Димитров: Проверките от румънска страна бавят трафика на "Дунав мост"

1
Копират товарителниците на всички камиони, твърди шефът на Камарата на автомобилните превозвачи
Копират товарителниците на всички камиони, твърди шефът на Камарата на автомобилните превозвачи Снимка: Л. Господинов / Фейсбук

Румънците бавели трафика на тировете на граничните пунктове на мостовете при Русе и Видин

Това твърди Димитър Димитров, изпълнителен директора на Камарата на автомобилните превозвачи, предава вестник СЕГА.

"Правят много детайлни проверки на тировете и по отношение трафика на мигранти. Освен това бавят нещата, като снимат товарителниците на камионите, което не е нужно. На никой друга граница това не се прави, не само на вътрешните пунктове за ЕС. Не би следвало да има такъв контрол между две страни от Общността, още повече, че и България и Румъния са извън шенгенската зона", казва браншовикът. Според Димитров нашата страна трябва да има по-твърда позиция, а въпросът следва да се реши комплексно на ниво Европейска комисия, защото с тези опашки се нарушават и принципите на свободно движение в ЕС.

"На шофьорите на тировете им се налага да чакат по 2 денонощия и хората бедстват. Освен това има специфични товари, които не могат да чакат толкова време. За да се съхранят бързоразвалящите се храни, хладилните агрегати на камионите трябва да работят на място и да се харчи излишно гориво. Другият проблем е, че с периодичното, макар и леко, движение на опашката от тирове, водачите не могат да влязат в нормативите за часовете на шофиране и почивка", поясни браншовикът.

Русенец, пътуващ всеки ден до Букурещ: Живеем в ад!

По думите му, има начин да се увеличи кадровият капацитет на граничните пунктове, защото подобни проблеми има на всички други по-натоварени ГКПП у нас. "Трябва да се мисли в два аспекта. Краткосрочно - как да се облекчи трафикът бързо. В дългосрочен план обаче никой не прави нищо. Важно е да се разширят зоните за проверка. От наша страна е добре да се изградят паркинги и важното е те да бъдат държавни, за да може там да се изнесе и граничният контрол, като те бъдат оградени и охраняеми. По този начин ще се решат проблемите с опашките в Русе и при моста и ще намалеят рисковете от пътни произшествия", смята той. Димитров припомни, че кметът на най-големия български крайдунавски град е обявил, че има свободен терен от 120 дка, който е подходящ за целта.

Вътрешният министър разпореди допълнителни мерки за облекчаване на трафика към Русе

Според зам.-министъра на транспорта Николай Найденов проблемът със задръстванията около двата моста на река Дунав между България и Румъния са решими и се работи системно в тази посока. "И във Видин, и в Русе са предприети действия с местната власт. Отпреди няколко месеца беше ясно, че пътникопотокът ще се засили над 8 пъти", каза той в четвъртък в ефира на Нова телевизия. По думите му има обективни обстоятелства за това като войната в Украйна и повишаването на цените на транспортните услуги. "През юли се гласува на Национален междуведомствен съвет обща политика по отношение на изграждане на буферни паркинги, които да бъдат професионални и да позволят през контролирано пропускане", коментира Найденов.

От сряда тировете, насочващи се към "Дунав мост" при Русе, отбиват далеч преди града и няма колони от леки коли и автобуси. Поне до вчера обаче мерките за облекчаване на трафика не дават резултат в близкия град Мартен. Според кмета му Димо Тонев място трябва да се направи реорганизация на границата. "В протестна готовност сме", заяви той в ефира на БНТ.

По данни на пътна полиция в последните седмици трафикът към моста при Русе се е увеличил с 20%, като една от причините е спрялата навигация на кораби по Дунава, което е наложило прехвърляне на голяма част от товарите за Европа към жп и автомобилния транспорт. Между Видин и Калафат има увеличено преминаване и леки автомобили и автобуси, заради пътуванията на гастарбайтерите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Водач
    Министъра на транспорта трябва да прати един свой съветник да се качи в един камион да мине моста за вход и изход и ще види всички некадърни практики.
  • -1
    1
    Българин
    Заповедта за забавен тировете идва от Европа целта е да се забави Турската икономика и по последствие паъят всички транспортни фирми изнасещи Турската стока
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари