Димитър Делчев: Натискът да не подкрепим Мая Манолова е огромен

0
Трябва промяна в София, смята председателят на ДБГ
Трябва промяна в София, смята председателят на ДБГ Снимка: БГНЕС

Столичните организации на "Движение България на гражданите" решиха да подкрепят кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. В четвъртък те обявиха, че очакват от нея да гарантира десни политики за постигане на екологична, подредена и удобна среда за живот на софиянци, борба със злоупотребите в обществените поръчки, облекчаване на микро-малки и средни предприятия в работата им с общината, недопускане на увеличаване на местните данъци и други.

Как се стигна до решението? Пред Dir.bg отговаря Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите":

- Г-н Делчев, как една дясна партия може да подкрепи ляв кандидат като Мая Манолова?

- Столичните организации на ДБГ подкрепиха Манолова като граждански кандидат, защото тя е единствената, която може да победи корупционния модел на управление на ГЕРБ в София, който е всичко друго, но не и десен. Аз заставам зад тяхното решение. С това нито аз, нито партията ми ставаме по-малко десни. По същия начин както Меркел не стана по-малко дясна, когато нейната партия влезе в коалиция с левите в Бундестага. В случая Мая Манолова е граждански кандидат за кмет, като през последните 4 години е отстоявал граждански каузи като безпартиен Омбудсман. В листата ни за общински съветници ще си партнираме само с дясно-центристки партии. Не чувствам ориентацията си застрашена. А и не смятам, че управлението на София е било дясно до момента.

- Единодушно ли взехте решението за подкрепа?

- Имаше няколко мнения и против подкрепата. ГЕРБ оказаха огромен натиск върху мен чрез хора от нашето ръководство, за да повлияя на софиянци да се откажат от подкрепа за Манолова. Заредиха кафявите медии с опорни точки срещу нас. Имаше и изнудване на наши ръководства по страната, като изнудвачите се надяваха накрая да не се явим на изборите в София. Както стана на Евроизборите. Мога да ги успокоя, че важността на предстоящата битка за София ни мобилизира пределно. Очевидно е обаче, че има огромен страх от това сериозна партия като ДБГ да подкрепи Манолова в битката й за промяна в София.

- Да не би промяната, за която говорите, да е БСП да влязат в София вместо ГЕРБ?

- Това не е промяна, а смяна. ДБГ се борим за реална промяна на политиката на корупция и некомпетентност, която владее столична община. Ще предложим на г-жа Манолова платформа, която да гарантира, че в София ще се изпълняват политики, важни за десните хора. Ние трябва да сме сигурни, че София ще запази сегашните нива на данъците и ще се възползва максимално от новите технологии като блокчейн, за да пребори корупцията в обществените поръчки и търгове. Жаждата за комисионна от столичното ръководство отблъсна много възможности за инвестиции и направи от столицата място, враждебно за малките и средни предприятия. Накрая на следващия мандат софиянци трябва да дишат свободно и да живеят на чисто.

- А защо не подкрепихте някой от десните кандидати?

- Тъжно е, че отново има повече десни кандидати. И този път партиите пожелаха да издигнат някой лоялен на устава, вместо всички заедно да подкрепим компетентен граждански кандидат. Но като гледам десните партии като ДСБ, СДС и др. в какви формати се явяват, май вече не можем да говорим за чисто десни кандидати. И в ДБ, където са 3 партии, и в коалицията на ГЕРБ и СДС, има достатъчно важни дейци с ляв мироглед.

- Днес ще имате Национален съвет. Ще има ли изненади?

- Доколкото НС вече е дал право на всяка местна организация да решава как да се яви, не очаквайте обрати. Решението за София е взето с голямо мнозинство, също както са направили нашите структури в Бургас, Плевен, Шумен и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари