Девета симфония на Бетовен ще звучи в Русе на 9-ти май

0
Гост диригентът от Австрия Давид Холцингер пристига специално за събитието по покана на МД“Елиас Канети“
Гост диригентът от Австрия Давид Холцингер пристига специално за събитието по покана на МД“Елиас Канети“ Снимка: БГНЕС / Архив

И тази година "Симфония №9"  на Бетовен ще звучи в Русе на 9-ти май, в Деня на Европа

Ще я представят Русенската филхармония, хорът и солисти на Държавната опера в Русе. Гост диригентът от Австрия Давид Холцингер пристига специално за събитието по покана на МД“Елиас Канети“, информира Бряг. 

Давид Холцингер е роден в Австрия. Учи цигулка и оркестрово дирижиране в консерваторията във Виена и в Музикалния университет в Дрезден. Основател и художествен ръководител е на ансамбъл EXEDRA, с който се изявява на церемонията при откриването на Музикалния фестивал в Залцбург през 2017 година. Определен е за гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Сечуан и е работил с оркестри като Моравската филхармония, Държавния симфоничен оркестър на Вилнюс, Филхармонията на Сибиу, Русенската филхармония и на Залцбургските камерни солисти.

„Одата на радостта“, която е последната част на симфонията, се разпознава и запомня лесно. Но не това е причината да бъде избрана за европейски химн през 1985г. Ключът към този избор е текстът. Лудвиг ван Бетовен използва стиховете на големия германски поет Фридрих Шилер от неговата "Ода на радостта", създадена през 1785 година. Особено вдъхновяваща за композитора е строфата "Братя стават всички люде“. Въпреки че тя се пее по текста на Шилер, химнът на Европа е без думи. Избран е универсалният език на музиката, защото европейските езици са много. Но стиховете на Шилер остават в основата на посланието на този химн за свобода, мир, солидарност и единство.

Изпълнението на Деветата симфония в Русе е част от XXV Австрийски музикални седмици и е под почетния патронаж на Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари