Децата също страдат от пост-COVID синдром

1
Характерните симптоми са висока температура, болки в корема, както и кожен обрив
Характерните симптоми са висока температура, болки в корема, както и кожен обрив Видео: NOVA

Какви са рисковете след прекаран коронавирус?

Не само възрастните, но и децата страдат от пост-COVID синдром, алармира NOVA. Характерните симптоми са висока температура, болки в корема, както и кожен обрив. Те се появяват от 2 до 6 седмици след прекараната инфекция. Родителите трябва да бъдат изключително внимателни, дори ако детето им е изкарало леко вируса. 

„Това е рядко, но сериозно усложнение. Част от случаите може да бъдат объркани с инфекциозно заболяване. При 50-75% от децата може да бъде засегнато и сърцето. Могат да развият миокардит. COVID-19 провокира и изявата и диагностицирането на диабет при подрастващите”, коментира в ефира на „Здравей, България" д-р Маргарита Ганева от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев" .

От началото на пандемията през лечебното заведение са минали 28 деца с пост-COVID синдром. 

Две от децата с коронавирус в лечебното заведение са на кислород, останалите са в стабилно състояние. И докато за последните 3 месеца на 2021 г. новодиагностицираните деца са били около 20 000, само за първите три седмици на новата година, те са 23 000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари