Деца от Виена написаха книга за Левски

1
Интервюират баби и дядовци по скайп за живота на Апостола
Интервюират баби и дядовци по скайп за живота на Апостола

Интервюират баби и дядовци по скайп за живота на Апостола

Малчуганите от Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий” във Виена създадоха интерактивна книжка за Васил Левски. Учениците от неделното ни школо написаха стихове и есета, рисуваха, правиха интервюта за живота и делото на Апостола. Идеята за реализацията на книжката се появява на срещата през януари, когато учителите обсъждат как тази година ще отбележат Деня на Левски, след като пандемията не им позволява да направят изложба и да представят творчеството на своите ученици, сподели Монитор.

Избрахме този формат заради пандемията. Трябваше да покажем труда на децата на техните родители, но не искахме да се повтаряме с онлайн изложба“, сподели учителката Симона Захариева, която има за задача да сглоби книгата. Учениците имат срок до 13 февруари да изпълнят своите задачи. Първи и втори клас са рисували, а от трети са интервюирали родителите си. Четвъртокласниците е трябвало да напишат за Левски – какво е делото му, какво знаят за живота му, да разкажат какво знаят, след като вече са провели предходните години уроци по темата. По-големите ученици пък са имали възможност да напишат стихотворения или съчинения. Някои от тях дори пишат акростихове, смятайки, че като по-кратки са по-лесни от есето.

За домашно един от класовете е трябвало да научи „Обесването на Васил Левски“, като целта на Симона е била в часа да запише видео как всички го казват. Малко преди това изненадващо учителката получава видео от своят ученик Пламен, който по своя инициатива е записал как рецитира стихчето. На други пък възлага задачата да направят видео- или аудиоинтервю, дава им и примерни въпроси. Някои от малчуганите дори са звънели на своите баби, дядовци и лели в България по скайп, за да ги разпитат за делото на Апостола.

Участието на родителите в интервютата носи най-голямо удовлетворение за Симона. За нея тяхната помощ е много важна. Веднага, като задава задачата за домашно, учителката получава обратна връзка от родителите. „Една от майките ми написа: „Симона, благодаря за домашната работа!“ Тя беше много удовлетворена, че са работили заедно с детето си и са прекарали хубаво“, сподели тя. След това получава още видеа и аудиозаписи с интервюта за живота и делото на Левски. „Участието на родителите ме зарадва най-много. Мотивирала съм освен учениците и родители да седнат и да направят нещо с децата си, а накрая им е харесало не само да напишат какво е направил Левски“, сподели Симона.

Децата също са били активни при изпълнението на поставените домашни и почти не е имало дете без домашно. „Невинаги се правят всички домашни, особено допълнителните, защото хората са ангажирани, по-важно е да знаят какво е прилагателно и съществително, отколкото да пишат съчинение. Страшно много домашни са минали през колегите“, каза учителката. Тя обясни, че е имало материали, които са се преповтаряли и затова не всички са поместени.

Емоцията от добре свършената работа и издадената книжка държи децата и седмица след като са видели своя труд. „Първата седмица след като показахме книжката на децата, те се радваха толкова много. Споделяха, че са си прекарали хубаво, разказваха си кой какво си спомня за Апостола“, допълни учителката от неделното училище в Австрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари