Десислава Танева: Ние сме държавата с най-малко огнища на чумата

0
България спазва стриктно европейските правила
България спазва стриктно европейските правила

От следващата седмица започват преговори със собствениците на лични стопанства за умъртвяване на животните им, заяви министърът на земеделието.

България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на „Събуди се”.

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така ,че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани", каза министърът.

По думите на Десислава Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата.

"По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, добави тя.

Тя беше категорична, че са взети всички необходими мерки.

"Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване", каза Танева.

България е 12-тата държава в ЕС, в която навлезе чумата. Ние обаче сме държавата с най-малко  огнища и най-малко пострадали стопанства”, каза тя и добави, че предстоят още по-рестриктивни мерки срещу разпространяването на заболяването.

„Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достогне заразата свинекомплексите”, добави тя.

Земеделският министър заяви, че местата за загробване са избрани от експерти и са изключени всички рискове за почвата и водата. 

„Всяка площадка за загробване на умъртвени по хуманен начин  животни се извършва от Комисия по наредба, действаща със съгласуване на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда – РИОСВ и „Басейнова дирекция”. Няма нито едно място, на което извън тази съгласуваност да бъдат загробени умъртвени животни. Това е и най-безопасният начин за справяне с болестта”, заяви Танева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари