Десетки закрити училища в Русенско са превърнати в убежища за наркомани

1
През последните 30 години в Русенска област са закрити 62 училища
През последните 30 години в Русенска област са закрити 62 училища Снимка: БНТ

През последните 30 години в Русенска област са закрити 62 училища

Заради демографската криза през последните 30 години в Русенска област са закрити 62 училища, предава БНТ. Сградите пустеят и тънат в разруха. Никой не проявява интерес да развива бизнес в тях. Класните стаи са се превърнали в убежища на клошари.

Първата сграда на училището в квартал "Средна кула" е построена през 1901 година. Впоследствие на два пъти е разширявана, но преди 16 години, заради малкия брой деца, се налага училището да бъде закрито, а учениците са пренасочени към съседния квартал "Долапите".

Георги Илиев пази хубави детски спомени от тази сграда и днес му е мъчно да я гледа.

"Западна и не виждам нищо друго, освен събаряне…Няма и за какво да се ползва. Тя е свърталище на наркомани. Ден през ден идва тука пожарната да гаси", разказва той.

Малко след закриването на училището имало идея тук да се изгради защитено жилище за деца с увреждания, но някои от местните не се съгласили. Имало и предложение да стане шивашки цех, но инвеститорът размислил. Оказало се и че много хартия трябва да се изпише, за да се промени предназначението на сградата.

"Всички сгради, които са на училища, трябва да се отпишат първо от министерството на образованието… Става много бавно, мудно, трудно… И най-вече - трябват едни финанси и то много големи, много сериозни", казва Божидар Йотов, кметски пълномощник на кв. "Средна кула".

Подобна е съдбата и на училището в квартал „Селеметя" в Русе. За десетина години от огромната сграда са останали само стените.

"Оградата не остана, нищо не остана. Всичко хората откраднаха. И никой не идва да гледа какво става и какво не става…Хората - всичките си хвърлят боклуците в двора", споделя Михаил Тодоров.

Според кметския пълномощник на "Средна кула" Божидар Йотов, единственият начин тези сгради да се спасят, е навреме да им се намери приложение.

"Архитекти са идвали да го гледат - действително - може да бъде оползотворена като сграден фонд и с тази площадка може да бъде едно идеално средище на този голям квартал, в който живеят 5000 човека", смята той.

В село Батин са намерили вариант за детската градина - една част е станала пенсионерски клуб, а в другата се помещава земеделската кооперация. Сградата на училището, обаче, е тотално порутена и никой не иска да инвестира в нея, въпреки че селото се намира на брега на река Дунав и предлага красиви природни гледки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    16
    Bobo
    Кметският наместник ИдиЙотов да наамери начин да опази сградата на старото училище като помисли за трансформирането й в музей или културен център по проект, а не да си държи изсъхналите стафиди през джоба и да получава заплата. А не му ли е време да да се прибере в къщи, годините му са доста. Ама хде акъл за тези неща, щото лапането е по-сладко.
  • 2
    15
    Др. Либиецът
    Няма се страхувате. Потенчо Потенчоф ще Ви оправи прираста. Нерезът вече работи активно. Свинята на село е трудна вечи.
  • 3
    14
    Анонимен
    Личи си кога още е започнало ебаване на мамата на града и областта.Още преди 16 години е нямало деца за паралелките .да не говорим пък за днешна .Града и областта като цяло са пусти.Няма един умен и свестен да е останал в този град.Или са социално слаби изпаднали от системата,или работещи бедни,или изкюфяли или клюкари или неграмотни селяндюри.Или тарикати мошеници или такива дето по цял ден не им се случва нищо интересно и се занимават с другите.Или пияници или наркомани.Или опърпани издухали бачкаджии.Със клошари също е пълно.Не се виждат нормално изглежда интелигентни работещи хора които да могат да се издържат от заплатата си.
  • 5
    13
    сеизмолог
    Никой не ви е виновен на вас българите, че се разбягахте като хлебарки. А иначе претъпканите градове по цял свят се развиват екологично. Русе има възможности да се обедини със братята румънци, защото със други не става. При добро управление и обмяна на опит , може да се постигне и висок жизнен стандарт. Но освен работа се изисква и акъл.
  • 6
    12
    До Швейцареца
    Казва се държавна политика и стратегия Швейцарецо,и влачене и драчене.Като нямаш собствено производство как да докараш цени със спрени блокове на АЕЦ? Като няма енергия ,какви ще ги дръжкаме? Нима не са знаели какво следва? Значи има умисъл в тази работа и това се виждаше от началото на 90-те.В Швейцария има земеделие и животновъдство,а в малката Швейцария на Балканите както е казал Сталин НЯМА!!??? Въпрос на вътрешна политика,хора и доза крадлив мързел с чалга привкус ала баце от Банкя.Другите и те не лъжат.Интересно ми да разбера къде отиват някой машини и в кои държави след като тук ги изхвърляха? За две от КТМ знам че едната е в САЩ в Тексас,а другата мисля Манесман са си я откупили обратно на СКРАП след 36 години след като е била доставена за работа ТуК.И какво следва от характерните белези на местни бивши и сегашни партиини селски функционери обявени за милионери,милиционери и предприемачи със табла и бакшиш? Значи такава е политиката на айдуците от НС .Боли ги К Ра за селата.Нали.имат апартаменти по цял свят и вили
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари