Десетки хиляди клиенти на туристически агенции ще пият по една студена вода

1
Нито ще получат парите си за платените вече почивки, нито ваучери за ваканции
Нито ще получат парите си за платените вече почивки, нито ваучери за ваканции Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди клиенти на туристически агенции могат да пият по една студена вода вместо да получат предплатените си пари обратно или ваучер за ваканция, която да замени анулирани заради пандемията почивки.

Причината за това е отказът на част от застрахователите да подновят задължителната за работата на фирмите в бранша полица “Отговорност на туроператора”. Наличието й е условие фирмите да са вписани в Националния туристически регистър. Ако нямат полица, те ще бъдат заличени и няма да могат да извършват туроператорска дейност през следващите две години, пише Труд.

Тъй като не е ясно каква част от туроператорите ще могат да оцелеят без целева помощ от държавата, застрахователни компании отказват да подновят техните полици или им поставят неизпълними условия. Един от застрахователите директно прекрати полиците на всичките си клиенти, позовавайки се на член от общите условия на договорите с туроператорите. Втора компания отказа да подновява и подписва нови полици, като обаче остави съществуващите валидни до изтичане на договора. Паническото търсене в рамките на 15 дни на нов застраховател, който предлага “Отговорност на туроператора”, колкото е срокът, след който нямат право да работят законно, доведе и до ценови абсурди. Застрахователи предложиха няколко пъти по-високи от досегашните цени за полицата, което на практика е реален отказ да я сключват. Досега туроператорите плащаха между 500 лв. и 1000 лв. годишна премия за най-ниската полица на стойност 25 хил. лв. Сега оферта на един от застрахователите е за необложена данъчно премия на стойност 10 700 лв. за нови клиенти и 8600 лв. за стари.

Ако за туроператорите това е трагедия, не по-малка ще бъде драмата за техните клиенти. След среща с Асоциацията на българските застрахователи ресорният министър Николина Ангелкова обясни, че в “непрекъснат порядък” обсъждат с Комисията за защита на потребители как да се гарантират правата на клиентите. Но това няма как да се случи при заличаването на туроператорите. Тъй като тогава застраховките не действат, а фирмите са извън правния мир. За клиентите остава да си търсят парите от несъществуваща компания през съда. Или по-скоро да пият по една студена вода. Само в периода на извънредното положение от 13 март до 13 май са анулирани ваканции на обща стойност около 250 млн. лв., а засегнатите потребители са близо 200 хил., изчислиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Ако преди години беше създаден Гаранционен фонд, както е в други европейски държави, този проблем нямаше да съществува. Сега вариантите са да се удължи срокът, в който туристическите агенции могат да работят без застраховка, или ресорното министерство да намери друго решение, така че да са защитени интересите на туроператори, клиенти и застрахователи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари