Депутатите ще получават 1200 лева отгоре за извънредни задачи

0
Заплатата на редовия депутат, който дори не разполага с докторска степен или дълъг трудов стаж, скача на над 10 хиляди лева
Заплатата на редовия депутат, който дори не разполага с докторска степен или дълъг трудов стаж, скача на над 10 хиляди лева Снимка: БГНЕС

Заплатата на редовия депутат, който дори не разполага с докторска степен или дълъг трудов стаж, скача на над 10 хиляди лева

Това става ясно от предложенията за новия правилник на Народното събрание, които вчера депутатите в ресорната комисия разглеждаха. След бурни спорове те са стигнали до мнението, че при изпълнение на „специални“ и допълнителни задачи, определени народни избраници могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение, пише Гласове.

От предложението, внесено от депутати на ПГ на Демократична България, обаче не става ясно какви са тези задания и какво ще ги окачествява като извънредни.

Така при брутна заплата от 4803 лева се добавят още до 1200 лева. Към щедрото възнаграждение от 6 000 лв. обаче трябва да се добавят и парите за прослужено време, както и 15% за участие в комисии. Не бива да се забравят и т.нар. представителни разходи, които досега бяха почти безотчетни и които доближават 3 000 лв. на месец.

Народните представители от парламентарните групи и нечленуващите в група трябва да обявяват на всеки три месеца на интернет страницата на НС информация за изразходваните средства, като се посочват и получателите на парите, записа в друга разпоредба парламентът.

Отхвърлено бе предложението на Мария Капон /"Изправи се!Мутри вън!"/ всички плащания на сътрудници, например, да са по банков път.

Признават се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Няма да се признават за разходи обаче, ако депутатите ползват за служебни цели частни автобусни линии.

Народният представител не може в това си качество да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една двайсета вместо досегашните една десета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец.

Преди това НС реши, когато при гласуване в зала на закони или част от тях общият брой на гласувалите е по-малък от 121, председателят на парламента да прави поименна проверка за кворум и гласуването да се повтори.

Достъпът на журналистите до сградата на НС по време на пленарните заседания е свободен и неограничен за изпълнение на служебните им задължения, реши парламентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари