Депутатите от Русе - 4-ма нови и 4-ма стари

3
Справката показва, че половината от русенските депутати в 45-ото Народно събрание вече са работили в парламента – това са Кралев и Нунев от ГЕРБ, Крум Зарков от БСП и Бюрхан Абазов от ДПС
Справката показва, че половината от русенските депутати в 45-ото Народно събрание вече са работили в парламента – това са Кралев и Нунев от ГЕРБ, Крум Зарков от БСП и Бюрхан Абазов от ДПС Снимка: Бряг

Русенският избирателен район има право на 8 мандата в Народното събрание

Централната избирателна комисия обяви окончателно кои са новите депутати в 45-ото Народно събрание. В новия парламент влизат: ГЕРБ – СДС със 75 народни представители, „Има такъв народ“ – с 51, БСП – с 43 депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ – 27, „Изправи се! Мутри вън!“ – 14. Близо 7000 бяха кандидатите за народни представители, които се състезаваха за 240 места.

Русенският избирателен район има право на 8 мандата в Народното събрание. Гласоподавателите подредиха като първа политическа сила партията „Има такъв народ“ с 20,98 % или 18 556 гласа. Втора е коалицията ГЕРБ-СДС с 20,86% или 18 445 гласа. На трето място е БСП, спечелила 18,86 % от вота или 16 682 гласа. Четвърти по брой бюлетини са кандидатите от ДПС с 8 013 гласа или 9,06%. Коалицията „Изправи се.Мутри вън!“ взе 5,02 % или 4443 гласа.

Преференциалният вот в областта не сработи и никое от партийните предложения за народни представители няма да бъде разместено или изместено от народната любов, пише Бряг.

Три партии ще изпратят в новия парламент по двама депутати от Русе. Това са „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и „БСП за България“. По един народен представител ще имат ДПС и „Демократична България“.

Първите двама в листата на „Има такъв народ“ са Светлин Стоянов и Васил Георгиев. От ГЕРБ-СДС в Народното събрание ще отидат Красен Кралев и Пламен Нунев. БСП ще се представи с Крум Зарков и Пламен Рашев. От ДПС на депутатските банки ще седне Бюрхан Абазов, а от името на „Демократична България“ - Митко Кунчев.

Справката показва, че половината от русенските депутати в 45-ото Народно събрание вече са работили в парламента – това са Кралев и Нунев от ГЕРБ, Крум Зарков от БСП и Бюрхан Абазов от ДПС.

Останалите четирима ще започнат своя първи мандат. Но колко ще продължи той, засега гадаят и политици, и анализатори.

"Има такъв народ"

Светлин Стоянов

Светлин Стоянов е Областен координатор на „Има такъв народ“ и лидер в листата на партията за парламентарните избори. Той завършва Английската гимназия в Русе през 1988 г. , а през 1994 г. се дипломира в УНСС - София , магистър. Над 23 години е работил в сферата на охраната и сигурността. Има 6-годишен опит и в банковата сфера и корпоративния бизнес. В периода 1993-1996 г. е работил като кредитен инспектор, счетоводител, валутен дилър в Търговски банки и ПФБК. Между 1996- 2004 г. е бил офицер от НСО, чин-капитан. От 1997 до 2001 е офицер от екипа за лична охрана на Министър-председателя на България, след това до 2004 г. е бил офицер от екипа за лична охрана на Председателя на Народното събрание на България. От 2007 г. до 2009 г. е работил като административен директор в "Нестле България" АД. В периода от 2010 г. до 2016 г. е отговарял за охраната на Посолството на Франция. От 2016 г. до момента е ръководител на охраната на Посолството на Кралство Сауадитска Арабия.

През октомври 2019 г. в. „Бряг“ първи в Русе успя да вземе интервю от Стоянов. Попитан как е попаднал в полезрението на Слави Трифонов, той отговори: „ Явих се на кастинга за политици, обявен от Шоуто на Слави. Житейският и професионалният ми път явно ги заинтригува. И особено вижданията ми за необходимостта от реформи в сектора по сигурността в държавата, по която се чувствам специалист. Попаднах сред финалистите и така… Повечето от тях днес сме сред учредителите на партия „Няма такава държава” (сега „Има такъв народ“ - б. ред.).

Васил Георгиев

Васил Георгиев е втори в листата на „Има такъв народ“. Той е на 51 години. Възпитаник е на АЕГ "Гео Милев" Русе, която завършва с отличие през 1989 г. Дипломира се в Стопанска академия „Д. И. Ценов“ в Свищов, специалност „Валутно-митнически, финансово-ревизионен и данъчен контрол“. Магистър по право, завършил е „Международно право и международни отношения“ в Софийския университет. Георгиев е работил като дипломат в Турция.

Сега е мениджър в голяма международна компания в Турция. Георгиев е баща на две деца.

ГЕРБ - СДС

Красен Кралев

Красен Кралев е роден е на 2 януари 1967 г. във Варна. Там завършва Висшия медицински университет. Специализира Мениджмънт на политически кампании в Университета на Южна Каролина, САЩ, през 1990 г. Един от основателите на Федерацията на независимите студентски дружества през 1990 г. Съосновател е на Българското сдружение за честни избори. Консултант на Националния демократически институт на САЩ при провеждането на предизборни мисии в Албания, ЮАР, Йемен, Украйна, БФР Югославия.

Бивш национален състезател по лека атлетика и рекордьор на България на 20 000 м за юноши старша възраст. 19-годишният Красен Кирилов Кралев финишира първи в град Дупница. Рекордът: 1 час, 6 минути и 15 секунди. Спортното постижение се оказва недостижимо за младите ни бегачи и до днес. Бронзов медалист на Балкански крос през 1986 г. и 1987 г. Кралев е избиран за народен представител от ПП ГЕРБ в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Бил е министър на младежта и спорта от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г. и от 4 май 2017 г. досега.

В началото на 2021 г. Красен Кралев за първи път от години показа дъщеря си, която е тийнейджърка и също като него обича да рисува. Заедно с Виктория Петрова двамата се грижат за четириногите им любимци – 9-годишното хъски Крис и 10-годишният голдън ретривър Бетан.

Пламен Нунев

Пламен Нунев е роден в Бяла на 24 ноември 1956 година. Кариерата му е минала през структурите на МВР, където е стигнал до ниво директор на Служба „Полиция“. Той е бивш директор на полицията в Русе и понастоящем областен координатор на ГЕРБ – Русе, от създаването на партията до днешна дата.

По време на парламентарните избори през 2017 г. Нунев стана народен представител в 44-то Народно събрание, където заема и председателски пост в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Член е и на комисията по отбрана. Бил е депутат в 41,42 и 43-то Народно събрание. За

Пламен Нунев едно от най-силните и значими събития е станалата традиционна „Молитвена закуска”, която се провежда всяка пролет в САЩ в първия четвъртък на месец февруари. Общо 8 са досега участията му, благодарение на които е имал възможността да се докосне до такива личности като изпълнителния директор на Световната програма по изхранване на ООН Дейвид Бийзли, мотивационния лекар Ник Вуйчич, който е роден без крака и ръце и въпреки това успява да води пълноценен живот и да вдъхновява милиони хора, Далай Лама и много други.

Пламен Нунев е женен, има двама сина и пет внука.

"БСП за България"

Крум Зарков

Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г. в София. Негови родители са Анна Заркова, известен криминален журналист, и Костадин Зарков, коремен хирург. Зарков е завършил Френската гимназия, а след това и Сорбоната в Париж, специалност "Международно публично право и право на международните организации".

Член е на Изпълнителното бюро на БСП, а в 44-ото Народно събрание е народен представител от 19-и многомандатен избирателен район - Русе. Зарков е на 38 години, женен, с две деца. Владее френски и английски език.

През декември 2020 г., отчитайки свършеното през годината като депутат, Зарков заяви: „Проблемите на русенци остават далечни за властите в София. Аз ще продължа да им ги напомням. Русе има много предпоставки да бъде развит европейски град, прекрасно място за живот и за професионално развитие. Географското му разположение, културните му институции, изградената образователна инфраструктура, индустриалните му традиции и още много фактори са налице. Но най-голямото богатство на града са хората. Разбрах го от всекидневното общуване с тях през последните години“.

Пламен Рашев

Пламен Рашев е член на БСП от 1982 г. От пет години ръководи общинската организация на БСП, а от една година е председател и на областната. Той е общински съветник от МК „БСП за България, АБВ, ПД „Социалдемократи”, ДРП „Българската пролет”. Има зад гърба си три мандата в местния парламент, а от 2019 г. е и негов заместник-председател.

Рашев е завършил "Автоматизация на производството" в Техническия университет в София и "Икономика и управление на промишлеността" в Стопанската академия в Свищов. Семеен е, с две деца.

Сред регионалните приоритети за Русе Рашев нарежда магистралата до В.Търново и активното участие на България в Дунавската стратегия.

ДПС

Бюрхан Абазов

Бюрхан Абазов е роден на 17 юни 1965 г. в Смирненски. По професия е инженер-агроном. Завършил е Висшия селскостопански институт в Пловдив. Има следдипломна квалификация по маркетинг и мениджмънт. От 2009 г. работи в частния сектор във фирма за подготовка, изработване и консултации по проекти по Програмата за развитие на селските райони. Абазов е бил заместник – министър на земеделието в две правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Пламен Орешарски. Владее турски, руски и английски. Абазов е семеен.

„Демократична България“

Митко Кунчев

Митко Кунчев е водач на листата на „Демократична България“ в Русе. Роден е в Русе през 1957 г. Той е математик, близо 30 години е бил директор на МГ „Баба Тонка“. Автор е на много статии и доклади по математика и по проблеми на образованието, пионер във въвеждането на обучение по роботика за ученици от пети до седми клас. Заедно с Фил Бъджел, Англия, издава студията „Обща теория на образованието“. Има квалификация свързана с изграждане на училищни екипи за прогресивни педагогически практики и лидерство за наставници в системата на образованието.

Като общински съветник в Русе от групата на „Демократична България – обединение“ участва в работата на постоянните комисии по образование, наука и иновации и по бюджет и финанси.

Митко Кунчев вярва, че подобряването на образованието може да се постигне чрез свобода в работата на учителите и директорите на училищата и отговорност за постигане на образователни резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари