Депутатите натовариха стаите за туристи с до 250 лева данък

0
Общините трябва да наложат данъка от Нова година, но тепърва се пише наредба за регистрация на обектите, предлагани чрез Airbnb, Booking, Expedia
Общините трябва да наложат данъка от Нова година, но тепърва се пише наредба за регистрация на обектите, предлагани чрез Airbnb, Booking, Expedia Снимка: БГНЕС

Апартаментите и къщите за гости, които се отдават на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Facebook и др., ще бъдат облагани като хотели с една или две звезди. Всяка община ще налага патентен годишен данък от 25 до 250 лв. за стая, като размерът ще зависи от местонахождението на жилището. Така налогът за апартамент с три стаи в центъра на столицата или друг голям град може да скочи до 750 лв.

Новият данък трябва да влезе в сила от 2020 г., реши вчера бюджетната комисия. Поправката, отнасяща се до Закона за местните данъци и такси, бе направена по обичайния порочен начин - в заключителните разпоредби на съвсем друг закон (в случая Данъчно-осигурителния процесуален кодекс), между първото и второто му четене, пише вестник СЕГА.

Само преди седмица парламентът гласува поправка в Закона за туризма, с която краткосрочното отдаване под наем през интернет се приравни с традиционното настаняване в хотели и в къщи за гости. Авторите на поправката - депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, коригираха първоначалното си намерение да наложат категоризация за тези обекти и солени глоби за липсата на "звезди". Допълнителното регулиране, както и опитът да се ограничи станалото популярно в цял свят ползване на онлайн платформи за краткосрочно наемане на жилища, срещна силно недоволство от голяма част от туристическия бранш. Двамата депутати обявиха, че се поправят и ще има само регистрация. За целта Министерството на туризма щяло да изработи специална наредба.

Тези дни представители на Българската стартъп асоциация, в която членуват компании за отдаване на апартаменти за гости, са се срещнали с депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, които са ги уверили, че имотите, които се отдават чрез електронни платформи, ще се регистрират по улеснена онлайн процедура. "Наредбата трябва да е публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички апартаменти и къщи за гости трябва да минат през регистрация”, обясни вчера шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Полученият регистрационен номер на всеки апартамент трябва да бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона.

При това положение обаче общините ще могат да започнат да събират патентен данък за този тип места за настаняване най-рано през есента на 2020 г. Първата вноска за патента е 31 януари, а следващите три са на 30 април, 31 юли и 31 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари