Депутатите намалиха партийната субсидия на 1 лев

0
Със 117 гласа „за“, 90 – „против“ и нито един въздържал се депутатите одобриха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 г., която предвижда намаляване на партийната субсидия
Със 117 гласа „за“, 90 – „против“ и нито един въздържал се депутатите одобриха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 г., която предвижда намаляване на партийната субсидия Снимка: БГНЕС

Със 117 гласа „за“, 90 – „против“ и нито един въздържал се депутатите одобриха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 г., която предвижда намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев, предаде БГНЕС.

Предложението бе прието с гласовете на народните представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а „БСП за България“ и ДПС бяха против.

В момента по закон партиите получават 11 лева за глас. Според предложението с намаляването на 1 лев субсидията ще отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на партийните каси.

Законодателната инициатива дойде от Министерски съвет и ако бъде одобрена и на второ четене, новият размер на партийната субсидия ще влезе в сила от 1 юли тази година. Според направените разчети така икономиите в бюджета за втората половина на 2019 г. ще бъдат в размер на 14,6 млн. лв.

Партийната субсидия се гласува в края на всяка календарна година, когато депутатите разглеждат законопроекта за държавния бюджет.

„Закрийте отбраната и ще спестите 1 млрд. лв. Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда“, коментира Румен Гечев от левицата. "БСП за България" излязоха със свое предложение - неизразходваните средства на партиите да се връщат в бюджета.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков обясни, че лихвата от депозита на неговата партия е едва 0,05% и тя стига само за покриването на банковите такси.

Въпреки че дадоха подкрепата си на първо четене, от ВМРО пък се заканиха да направят свои предложения в следващите обсъждания. „Партиите вземат повече пари, отколкото би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат намалени. Въпросът е с колко и на каква цена“, коментира депутатът Искрен Веселинов.

Днес Делян Пеевски от ДПС се обяви за премахване на субсидиите и "американски модел" на финансиране на партиите с дарения от физически и юридически лица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари