Денков: Тестването на учениците ще продължи дотогава, докато е висока заболеваемостта

1
По думите му децата, които се върнат в училище, трябва да носят маски в класната стая
По думите му децата, които се върнат в училище, трябва да носят маски в класната стая Видео: NOVA

Пристигна първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за ученици от I до IV клас децата  в училище.

Раздадени са вече тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”, заяви директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов. Той уточни че БЧК предоставя складовата база за съхранение на тестовете.

В понеделник ще стане ясно какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да се върнат в класните стаи.

"Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е създадена организация БЧК логистично да подпомогне Министерството на образованието. В понеделник сутринта ще започне раздаването на тестовете в 24 района. До 11.00 часа би трябвало всички тестове да бъдат раздадени", заяви директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров. 

От своя страна министърът на образованието Николай Денков подчерта, че тестовете са най-щадящият начин, по който децата могат да се завърнат в училище. 

"Тестването ще продължи дотогава, докато е висока заболеваемостта в страната. В последната заповед на МЗ е дадена граница от 250 заболели на 100 хилди души в съответната област", посочи той. И допълни, че броят на поръчаните тестове трябва да стигне поне за месец. 

"Учителите сами няма да се справят с тази ситуация. Те имат нужда от родителите, за да стане по-бързо и качествено самото тестване", подчерта министърът и уточни, че в понеделник сутринта ще бъде издадена заповедта, в която са описани всички стъпки по тестването на най-малките ученици. 

По думите му децата, които се върнат в училище, трябва да носят маски в класната стая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари