Ден на лешояда в Лапидариума на Историческия музей в Русе

0
Редица приятни занимания очакват най-малките
Редица приятни занимания очакват най-малките

Международният ден на лешоядите ще бъде отбелязан на 24 септември от 17:30 часа в Лапидариумa на Регионален исторически музей – Русе.

Инициативата е в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Събитието е част от проект „Нова надежда за египетския лешояд“. Ще бъдат организирани ателиета за деца за изработка на маска с образа на египетски лешояд, снимка с лешояда, интерактивни игри - Маршрут на лешояда, „Кашонобол“, Кубчета за истории. Ще бъде представено Меню на лешояда и Въздушните течения, които го движат.

В пиесата-пърформанс „Одисеята на египетския лешояддецата ще съпреживеят всичко случващо се с младите лешояди, по време на тяхната първа миграция. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората. В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната.

Българско дружество за защита на птиците работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си, като през последните години усилията обхващат целия миграционен път на египетския лешояд: от Балканите, през Близкия изток, до Африка.

Инициативите, посветени на Международния ден на лешоядите се организират в рамките на проект „Опазване на египетския лешояд по миграционния му път“ (LIFE16 NAT/BG/000874), който стартира през юли 2017 г. с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС и Фондация „Левентис“. Проектът цели опазването на най-източната популация на египетския лешояд (Neophron percnopterus) в Европа, чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за вида в гнездовите му територии и по пътя на миграция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари