Ден 1: Бял автобус, Крумови закони и една орисница с чувство за хумор

0
Или как новите 240 си "прекарват" по време на тържественото заседание
Или как новите 240 си "прекарват" по време на тържественото заседание Снимка: Велко Ангелов / Дневник

Бял автобус, мини, но шумен протест, лутане из кулоарите, но пък пълно кафене, брандирани с партийното лого маски за лице, шеги и закачки за Крумовите закони, свободни журналисти, клетва, една оставка междувременно, проводена по „пощата“ и една добра орисница.

Така КЛУБ Z описва ден първи на 45-ото Народно събрание.

Днес новите 240 се заклеха на първото си тържествено заседание, което по примера на председателстващата – най-възрастната депутатка Мика Зайкова, премина в дух на „добро настроение и хумор“.

Пресните депутати започнаха да се събират в историческата сграда на парламента на площад „Народно събрание“, влизайки от всички възможни входове на сградата, а не само от официалния такъв, преди 8 ч. Посрещаше ги малък, но гласовит протест с антиГЕРБ скандирания, дирижиран от Дионисий. 

„Кой ни освирква днес?“, позаинтересува се съпредседателката на коалицията „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова, понечвайки да влезе в сградата от входа за журналисти. И се завъртя в посока на протеста да провери.

По първоначална информация медиите и днес трябваше да са „под запрещение“ в една от залите на втория етаж – заради COVID-19, но оказа се вътре в сградата ситуацията е съвсем различна и те спокойно можеха да ходят из кулоарите, правят интервюта и наблюдават пристигането на новите 240.

Така нямаше как да остане незабелязана и появата на депутатите на „Има такъв народ“ - стоварени пред входа с бял автобус, предизвикал шеговити подвиквания от вътре - „А, дежа вю. Ето го белия автобус“ - ясна прерпратка към една от най-бурните протестни нощи по времето на правителството на Пламен Орешарски, когато блокираните в парламента от недоволната маса депутати бяха изведени от сградата и извозени с бял автобус.

Непознатите нови народни представители от партията на Станислав (Слави) Трифонов бързо се шмугнаха в пленарната зала и заеха местата си.

За сметка на тях обаче „старите кучета“ от ГЕРБ, БСП и ДПС бяха изпълнили парламентарното кафене, познато като Клуб на народния представител.

„Ето, Крумовите закони вече са тук“, поздрави на шега депутатът от ДПС Хасан Адемов колегата си от левицата Крум Зарков.

Зарков е юрист и в предходния парламент бе член на комисията по правни въпроси – едно от правните остриета на БСП. А препратката с Крумовите закони е ясна - идва от "сплашването" на журналист с тях от страна на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов, или по-точно - с рязане на крайници.

А ти си се „брандирал“ с червена маска“ - шегуваха се журналистите със своя колега журналист, депутат втори мандат от левицата - Александър Симов. „Ами и аз така, в общия дух“ - посочи Симов разхождащите се из кулоарите народни представители от „Демократична България“, всички до един с маски с логото на дясната коалиция.

Макар парламентарните групи все още да нямат свои стаи, а и да не е ясно дали новият парламент ще заседава в историческата сграда, или ще се върне в Партийния дом, където ГЕРБ и "Обединени патриоти" го преместиха от миналия септември, най-ориентирани в ситуацията си остана групата на все още управляващите. Депутатите от ГЕРБ прекараха времето до старта на заседанието, освен в кафенето - в старите си стаи.

В 9:00 ч. нови и стари народни представители бяха заели банките си и Мика Зайкова даде старт на заседанието. Но с поименна проверка за кворума, тъй като техниката от историческата сграда бе преместена в бившия дом на бившата БКП. А това предизвика леки конфузи, подминати от всички с усмивка. Така, например се оказа, че в изписването на имената на депутат има буквена грешка, която Зайкова не успя да хване в началото и върна поименното броене от буквата „И“ на „А“. Депутатът от левицата Иван Ченчев пък стана Иван „Чеченчев“. 

„Моля за усмивки и за работа. Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и хумор. Неуморимият ход на времето и датата на моето раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото НС, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница, допринесе за доброто настроение Зайкова.

Кворум се оказа има – макар и неясно какъв. Някои депутати се заклеха в зала, други, сред които и Трифонов – онлайн и докато в парламента се случваха всички тези неща, в журналистическите пощи се бе „намъкнало“ съобщение от пресцентъра на Министерския съвет, в 9:30 ч. И в него се съобщаваше, че деловодството на МС си общувало с деловодството на НС и МС изпратил писмо до НС, с което писмо премиерът Бойко Борисов е депозирал оставката на правителството си. 

Това Мика Зайкова съобщи от парламентарната трибуна малко преди 10 ч. и последваха бурни овации. Но Зайкова направи и коментар от себе си:

„Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа или вас да дойдат тука и да си подадат оставката, или е пренебрежение - пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република. И така, нека продължим нашата работа...“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари