"Демократична България" сигнализира за редица нарушения в изборния ден у нас и в Турция

1

От пресцентъра на партията, заявиха, че нарушенията са регистрирани в платформата "Ти броиш"

Представители на "Демократична България" изпратиха до редакцията на Dunavmost сигнал за нарушения в изборния ден.

"Драстични нарушения на Изборния кодекс бяха регистрирани в платформата “Ти броиш”, която за пореден път се грижи за честността на вота.

В София е регистрирана злоупотреба от “Възраждане” с лични данни на член на предизборния щаб на “Демократична България”. При опит да бъде регистрирана като упълномощен наблюдател на парламентарните избори в Турция Миряна Георгиева се оказа записана в секционна избирателна комисия в Нови Искър (25-и МИР) от квотата на “Възраждане”. Тя не е давала съгласие да бъде регистрирана в СИК, още по-малко от “Възраждане”.

От общината в Нови Искър оправдават това с техническа грешка. Наложи се Георгиева да бъде освободена с решение на 25-и РИК като член на секционната комисия, за да може да бъде регистрирана като наблюдател в Чорлу.

Започнаха да пристигат и първи сигнали от наблюдателите на изборите в Турция. “Ти броиш” има над 50 наблюдатели, които следят за спазването на Изборния кодекс. За момента най-много са сигналите за това, че организирано се попълват декларации за гласуване пред секциите. Сигналите са от Чорлу, Истанбул и Ергене.

Другото най-често нарушение е това, че членове на СИК дават инструкции на гласуващите до машината на турски как да се гласува. Използването на турския език за агитация и агитационни материали на турски език в близост до секциите не е разрешено.

В секция 705 в Чорлу няма председател. Правният щит на “Ти броиш“ сезира ЦИК да определят. По-големият проблем е, че зам.-председателят на СИК дава инструкции на гласуващите, включително на турски език, включително като застава зад машината и им посочва на екрана какво да натискат. Подаден е сигнал, но той продължава да го прави.

В секция 701, също в Чорлу, в друго училище също няма председател. Подаден е сигнал. Токът там е спрял в момента и машините работят на батерия.

В Чорлу е засечено организирано пристигане на избиратели с автобуси и микробуси. В Ергене има сигнал, че представителят на Министерство на външните работи не спазва изборното законодателство", заявяват от "Демократична България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Vera
    Те знаят все за нещо да сигнализират. И все другите виновни и криви, а те видиш ли света вода ненапита. Ама малко хора са им се вързали като гледам резултатите.
  • 0
    1
    Ооооо да!
    На кривата ракета космоса и е крив
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари